Annonce

istock

Tema: Coronavirus

Fra kan til bør: Retningslinjer om værnemidler i plejen skærpes yderligere


Sundhedsstyrelsen anbefaler nu brug af visir eller maske og briller, når du som plejepersonale har tæt ansigt-til-ansigt kontakt med raske borgere. Formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA er glad for skærpelsen, selv om han  helst havde set et påbud. 

Annonce

Sundhedsstyrelsen ser det ikke længere kun som en mulighed at bruge visir eller maske og briller, når du yder personlig pleje til raske borgere i ældreplejen. Nu anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du bruger værnemidlerne. 'Det er vi rigtig glade for,' siger Torben Hollmann, der er formand for FOAs Social- og Sundhedssektor.  modelfoto iStock

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Hvor du som plejepersonale i ældreplejen tidligere kun har skullet bruge værnemidler som visir og maske ved coronasmitte eller mistanke om smitte hos borgerne, kommer Sundhedsstyrelsen nu med en direkte anbefaling også i arbejdet med raske borgere.

Nye retningslinjer slår nemlig fast, at du ved tæt ansigt-til-ansigt kontakt i mere end 15 minutter anbefales at bære ansigtsvisir eller briller og maske, selv om borgeren hverken er smittet eller viser tegn på smitte. Alternativt at du beder borgeren om at bruge maske. 

”Vi har længe forsøgt at få Sundhedsstyrelsens øjne op for, at det her er en udfordring i forhold til smitte,” siger Torben Hollmann, der formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA og glæder sig over den nye stramning. 

Læs også: Sundhedsstyrelsen ændrer anbefalinger for brug af visirer

”Dels for FOAs medlemmer, dels for de ældre. For vi ved jo, at man kan smitte uden at vide det. Dér har de rykket sig fra at sige ’kan’ til konkret at anbefale brug af værnemidler ved tæt kontakt og personlig pleje. Vi havde selvfølgelig helst set, at de havde ændret formuleringen til et ’skal’,” siger Torben Hollmann.

Kan få store konsekvenser

Han mener, at et påbud havde fjernet den sidste rest af fortolkningsmuligheder på arbejdspladserne. Især set i lyset af, at samfundet er ved at blive genåbnet: 

Læs også: Rystet direktør i Ældresagen: Pleje-personalet er vores helte

”Vi er begyndt at åbne frisører, massører, skoler og dagtilbud, og nu begynder man at tale om at åbne ældreområdet for pårørende. Det betyder også, at der er en øget smitterisiko. Vi skal sørge for, at vores medlemmer ikke bliver smittet og i den grad også, at de ikke bærer smitten videre på plejecenteret til vores sårbare ældre. Det vil få store konsekvenser,” siger Torben Hollmann og slår fast, at han taler ud fra et forsigtighedsprincip, der handler om at beskytte medarbejderne og de ældre. 

”Vi anerkender, at det kan gå ud over relationsarbejdet, og at det kan være generende at bære maske eller visir, men vi synes, at forsigtighedsprincippet og risikoen for smitte vejer tungere. Alternativet kan vi ikke leve med,” siger Torben Hollmann. 

Er du i tvivl? 

FOAs chefjurist Ettie Trier Petersen og sundhedspolitisk konsulent i FOA Amalie Dam-Hansen hjælper dig her med at forstå de nye retningslinjer. 

Jeg arbejder i hjemmeplejen eller på et plejecenter og yder personlig pleje til borgere. I de situationer kan jeg ikke holde to meters afstand, og derfor vil jeg gerne bruge værnemidler som ansigtsvisir eller maske og briller. Hvilke værnemidler har jeg krav på? 

Sundhedsstyrelsens retningslinjer er forskellige alt efter, om du yder pleje til en borger, hvor der er mistanke om eller bekræftet Covid-19, eller om du yder pleje til en borger, hvor der ikke er grundlag for mistanke.

  • Hvis der er mistanke om eller bekræftet smitte, skal du anvende visir eller maske og briller samt øvrige værnemidler.
  • Hvis der ikke er mistanke, anbefales det at anvende visir eller maske og briller. 

Det er FOAs opfattelse, at du i begge tilfælde kan stille krav til din ledelse om at få udleveret de foreskrevne værnemidler.

Læs også: Sådan skal du som plejepersonale beskytte dig mod coronavirus

Værnemidler forebygger ikke smitte i sig selv. Værnemidler skal anvendes korrekt, det vil sige tages på og af i korrekt rækkefølge. De skal bruges i kombination med korrekt håndhygiejne, rengøring og afstand, ellers kan de give falsk tryghed og selv udgøre en smitterisiko, for eksempel hvis man piller ved masken og dermed ansigtet med forurenede fingre.

Det er et arbejdsgiveransvar at sikre forsvarlige hygiejniske forhold, blandt andet at der er de fornødne værnemidler til stede, at personalet er instrueret i korrekt brug af værnemidler samt at sikre løbende tilsyn med brugen.

Hvilke værnemidler skal jeg bruge hvornår?

Hvis der er mistanke om eller bekræftet smitte med Covid-19 hos borgeren, foreskriver Sundhedsstyrelsens retningslinje fra 8. april 2020 brug af følgende værnemidler: 

  • Handsker
  • Væskeafvisende langærmet overtrækskittel eller plastforklæde med lange ærmer
  • Kirurgisk maske type II og øjenbeskyttelse eller alternativt ansigtsdækkende visir

Hvis der ikke er grundlag for mistanke om smitte med Covid-19 hos borgeren, eller hvis der er tvivl om smittestatus, følger det af Sundhedsstyrelsens retningslinje fra 21. april 2020, at det ved aktiviteter, der indebærer tæt ansigt-til-ansigt kontakt i længere tid (15 min.), anbefales ud fra et forsigtighedsprincip, at borgeren anmodes om at påføre sig maske (type I) eller at behandleren bærer ansigtsvisir eller øjenbeskyttelse + maske (type II). 

Type I masker forebygger mod smitte fra, men ikke nødvendigvis til bæreren. Type II masker beskytter også bæreren mod smitte.

Min leder afviser mit ønske om at bruge visir eller maske og briller og siger, at det er nok, at jeg sørger for god håndhygiejne, bruger handsker og i øvrigt følger de råd, Sundhedsstyrelsen har givet. Hvad skal jeg gøre?

Det er FOAs opfattelse, at du har krav på, at din leder følger anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen og udleverer ansigtsvisir eller øjenbeskyttelse og maske (type II) til dig eller alternativt at borgeren ifører sig type I maske, når du skal udføre personlig pleje og dermed har tæt kontakt til borgeren. 

Hvis din leder nægter at udlevere værnemidlerne, bør du gøre opmærksom på, at du af hensyn til din sikkerhed og sundhed ønsker værnemidlerne udleveret, før du udfører opgaven, og at du vil kontakte FOA. Du bør herefter straks kontakte din AMR, TR eller din lokale FOA-afdeling. 

Læs også: Dagens coronahelt: Rådhusbetjent vogter depot med værnemidler

Sundhedsstyrelsen har i sin ”Beskrivelse af kritiske funktioner” fra 17. marts 2020 skrevet, at hvis de foranstaltninger, som skal hindre smittespredning ikke kan overholdes, for eksempel på grund af manglende værnemidler, skal den kritiske funktion ikke udføres, medmindre der er tale om livskritisk eller akut behandling. 

Det betyder med andre ord, at den sædvanlige personlige pleje ikke skal udføres, før der tilvejebringes de anbefalede værnemidler. Hvis der opstår en akut livskritisk situation, som kræver din indsats, skal du handle med det samme, uanset om der er adgang til de anbefalede værnemidler. 

Hvis du har flere spørgsmål om corona og retningslinjerne, find svar her. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev