Annonce

Rådhusbetjent Dennis Andersen

Tema: Coronavirus

Dagens coronahelt: Rådhusbetjent vogter depot med værnemidler


Rådhusbetjent Dennis Andersen er nødt til at lægge sit arbejde til side for en stund. I en coronakrise er det vigtigere at bevogte de værnemidler, der er afgørende for sundheds- og ældrepersonale.

Annonce

Flere af de bygninger, rådhusbetjentene i Aarhus Kommune normalt arbejder hos, er lukket ned. Det har frigjort Dennis Andersen og fem af hans kolleger til at stå vagt for et depot med værnemidler. Tor Birk Trads

Af Joachim Ploug Hansen
Journalist

Annonce

"Vi skal alle hjælpe der, hvor vi kan. Og på den her måde kan vi bidrage til samfundet i en krisetid."

Sådan siger 31-årige Dennis Andersen, der normalt arbejder som rådhusbetjent i Aarhus Kommune. Nu er han og fem af hans kolleger sat til at være vagter ved et depot med værnemidler.

Aftale gjorde det muligt

I marts måned indgik KL (Kommunernes Landsforening) og Forhandlingsfællesskabet, som FOA er en del af, en aftale, der betyder, at kommunale medarbejdere vil kunne opleve ændringer af deres arbejdsopgaver, arbejdstid og arbejdssted.

For en uges tid siden henvendte Sundhed og Omsorg (MSO) i Aarhus Kommune sig til rådhusbetjentene. De manglede nemlig vagter til et depot, som kommunen har fyldt med værnemidler fra blandt andet tomme skoler, der ikke har brug for dem. Masker, handsker, dragter og håndsprit.

"Først og fremmest er det jo en kritisk opgave, så derfor hjælper vi gerne. Samtidig synes jeg også, at det er en fed mulighed for at vise, hvor fleksible jeg og mine kolleger er," siger Dennis.

Stjålne værnemidler

Værnemidler bliver delt ud til lokalcentre, heriblandt plejecentre, i Aarhus Kommune. Og det tyder på, at bevogtning af værnemidler er en nødvendighed.

"Nu har jeg jo set alle de artikler, der handler om, at værnemidler bliver stjålet," siger Dennis og fortsætter:

"Dagen før min første vagt blev der antruffet fire personer, der havde sneget sig gennem et hegn, fordi de forsøgte at stjæle."

Området, hvor depotet ligger, er beskyttet med kameraer og sensorer. Dennis fortæller, at en stor del af arbejdet går ud på at overvåge de teknologiske apparater. Ellers går rådhusbetjentene ture for at undersøge, hvad der kunne have sat en alarm i gang. Og hvis værnemidler skal hentes, så får de et opkald fra lokalcentrets kontaktperson, der også vil være til stede ved leverancen.

Hjælper hvor vi kan

Ved at melde sig til opgaven er der nogle ting i overenskomsten, som "vi godt kan se ud over," siger Dennis. De får stadig den samme løn, men den planlagte arbejdstid er lidt højere, end den må være, og de bliver ikke kompenseret for pludselige ændringer i vagtplanen. 

"Det er en nødvendighed i denne tid," siger han og understreger, at der er en udbredt forståelse for forholdene blandt hans kolleger - omstændighederne taget i betragtning.

"Den generelle holdning er, at vi skal gøre det, vi kan, og vi skal hjælpe, det vi kan."

På nuværende tidspunkt løber aftalen til lige efter påske, hvor statsminister Mette Frederiksen har varslet en kontrolleret genåbning af Danmark.

Lange dage

Dennis bor alene og ser kun sin nærmeste familie. Som så mange andre glæder han sig også til, at hverdagen begynder at ligne den, han kender.

"Dagene kan nemt blive lange. Jeg prøver så meget som muligt at holde kontakt med mine venner gennem sociale medier, men det er bare ikke det samme som at være fysisk sammen," siger Dennis, der som tillidsrepræsentant også savner det kollegiale fællesskab.

"Der er mange krisemøder og begrænset kontakt med både mine kolleger og ledelse. Men sådan er det jo bare i disse tider."

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev