Annonce

Tema: Coronavirus

Mangel på værnemidler: Carlsberg skal levere flere tusind liter håndsprit


Virksomheder som Novo Nordisk og Carlsberg omstiller dele af produktionen til at udvikle test og værnemidler. Visse virksomheder kan levere om 14 dage, visse først om tre måneder, lyder det fra Dansk Industri. 

Annonce

Der mangler værnemidler i sundhedsvæsen og i ældreplejen. Nu vil virksomheder som Carlsberg omstille dele af produktionen til håndsprit. Der kommer hele tiden mere, lød det på dagens pressemøde i sundhedsministeriet. For eksempel  er 1250 masker på vej til blandt andre Rigshospitalet.  Colourbox

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Det er nogle af Danmarks helt store aktører, der har meldt sig på banen i kampen mod Coronavirus. 

Læs også: Lægemiddelstyrelsen: Vi arbejder døgnet rundt for at skaffe værnemidler

Carlsberg kan for eksempel snart levere tusindvis af liter håndsprit til det danske sundhedsvæsen, Lego arbejder på at komme i gang med at producere værnemidler som for eksempel visirer, Novo Nordisk skal producere test, og også Grundfos har stillet produktionskapacitet til rådighed. De skal alle hjælpe til med at forsyne sundhedsvæsen, plejesektor og ældrepleje med de værnemidler, man mange steder er begyndt at mangle. 

”I de sidste par uger har vi arbejdet rigtig hårdt og i tæt samarbejde med regionerne, kommunerne og ikke mindst det danske erhvervsliv for at modvirke mangel på medicinsk udstyr og værnemidler,” sagde direktør i Lægemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz, ved dagens pressemøde i Sundhedsministeriet og nævnte, at man har fået 490 henvendelser fra virksomheder, der melder sig klar til at omstille deres produktion, på et enkelt døgn. 

Travlt men ikke for travlt

En ny rundspørge fra Dansk Sygeplejeråd viser, at at 45 procent af sygeplejerskernes tillidsrepræsentanter har oplevet mangel på værnemidler i forbindelse med coronaepidemien. Knapheden har i nogle tilfælde kun været midlertidig, men hver femte sygeplejerske oplever fortsat, at der mangler værnemidler.

Læs også: Sosu-formand om mangel på værnemidler: Lad være med at panikke

”Vi har travlt," lød det fra Senderovitz på pressemødet.

"Og på den anden side, må vi ikke have så travlt, at vi sætter patientsikkerheden over styr,” sagde han om samarbejdet ’Danmark hjælper Danmark’. Her kan organisationer, myndigheder og private virksomheder melde ideer ind til produktionen af værnemidler og test ind til myndighederne. 

1250 visirer på vej til Region Hovedstaden

De seneste dage har der været meldinger om, at akutafdelinger har indsamlet nytårsbriller, fordi de manglede visirer. Region Syddanmark har været så desperate, at de har indkøbt restpartier af nytårsbriller og endda svømmebriller. Mens spritfabrikanter på Bornholm og juicefabrikanter på Fyn har stillet sig frem i medierne med oplysning om, at de nu har omstillet produktionen til håndsprit. 

Læs også: Sundhedspersonale kan testes hurtigt for corona

Man går kun efter de mest lovende henvendelser, lød det på pressemødet fra Danske Regioners formand Stephanie Lose. For at sikre, at de rent faktisk også kan bruges.  

”Der er et massivt pres på verdensmarkedet. Og i de henvendelser, vi har fået, er der også rigtig mange fugle på taget,” sagde Lose, der fremhævede lyspunkterne. 

”Et eksempel er, at vi snart får første sending med 1250 visirer fra en fabrik på Fyn til Region Hovedstadens lager. Og der er mere på vej.”

14 dage og op til et halvt år

Dansk Industri koordinerer samarbejdet med Lægemiddelstyrelsen, Dansk Erhverv og Medicoindustrien om at se på virksomhedernes omlægning af produktionen til værnemidler. 

Hvor hurtigt virksomhederne kan levere, strækker sig fra en tidshorisont på 14 dage og op mod tre til seks måneder, lyder det fra Dansk Industris sundhedspolitiske chef, Mie Rasbech. 

”Nogle virksomheder kan gøre det hurtigt, og nogle skal først i gang med at lave støbeforme. Der opererer vi med tre scenarier. Dem, der kan levere inden for 14 dage. Dem, der kan inden for en måneds tid. Og dem, der kan inden for en tre til seks-måneders margin,” siger Mie Rasbech, som bekræfter, at der er mange virksomheder, der melder ind, og som nu venter på svar fra myndighederne. 

For håndsprit skal for eksempel have en høj nok spritprocent. Værnemidler som for eksempel visirer skal have den rette virusbarriere. 

”Der er værnemidler ude i øjeblikket, der er kopiprodukter, og det ville jo være frygteligt at få dem delt ud i sundhedsvæsenet, hvis de ikke beskytter sundhedspersonalet tilstrækkeligt,” siger Mie Rasbech. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev