Annonce

Tema: Coronavirus

Lægemiddelstyrelsen: Vi arbejder døgnet rundt for at skaffe værnemidler


Der er stadig værnemidler nok i Sundhedsvæsenet, men Lægemiddelstyrelsen ser nu en begyndende mangel. Nyt logistikcenter arbejder på højtryk for at få et samlet overblik. 

Annonce

Lægemiddelstyrelsens er ved at danne sig et overblik over de beholdninger af værnemidler som masker og håndsprit, der er til rådighed i sundhedsvæsenet lige nu. Kommuner og regioner skal melde ind med, hvad de har på lager til Lægemiddelstyrelsens nyoprettede logistikcenter, også for at kunne omfordele, hvis der opstår et akut behov.  Modelfoto/Colourbox

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

På akutafdelingen på Herning Sygehus har man bedt folk donere deres sikkerhedsbriller fra nytårsaften. Afdelingen er nemlig begyndt at mangle de engangsmasker med plastvisir, personalet normalt bruger til at beskytte sig mod smitte gennem øjnene. 

Og det er en problematik, man kan genkende flere steder, hvor man er begyndt at se en vis mangel på masker og håndsprit, lyder det nu fra Lægemiddelstyrelsen. 

Læs også: Sundhedspersonale kan testes hurtigt for corona

”Der er begyndende mangel på værnemidler her og der, og vi kan ikke afvise, at det bliver værre. Men vi arbejder døgnet rundt for at skaffe værnemidler til danskere,” sagde Lægemiddelstyrelsens direktør Thomas Senderovitz på gårsdagens pressemøde, hvor han dog understregede, at man i Sundhedsvæsenet foreløbigt har for eksempel masker nok. 

Leverancer på vej

Om man også har det, når epidemien bliver værre, er noget, Lægemiddelstyrelsen arbejder på højtryk for at undersøge. 

”Vi har al mulig grund til at tro, at vi får det. Og vi har leverancer på vej. Har vi nok? Det er det, vi undersøger nu. Men der findes ikke den løsning, vi ikke ser på - for eksempel også, om man kan producere dem på dansk jord,” sagde han. 

Samlet overblik

Lægemiddelstyrelsen har i samarbejde med Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner på meget kort tid fået oprettet et så kaldt logistikcenter. Her skal kommuner og regioner melde ind med deres beholdninger af for eksempel handsker, visir og masker. Både så Lægemiddelstyrelsen får et samlet overblik, men også så kritisk medicinsk udstyr og værnemidler kan omfordeles, for eksempel fra en kommune til en region og mellem hospitaler ved akut mangel. 

Læs også: FOA'er udviser samfundssind: Hundredvis tilbyder at arbejde ekstra

”Kommuner og regioner er ved at indtaste data om beholdninger af forskellige typer værnemidler i en ny database. Ved udgangen af denne uge har Lægemiddelstyrelsen et opdateret overblik i de kommuner og regioner, der har meldt deres lagerstatus ind,” meddeler Lægemiddelstyrelsen i et skriftligt svar til Fagbladet FOA. 

Alternative løsninger

Centeret har været bemandet og i drift siden 18. marts, og på baggrund af de bestillinger, som logistikcenteret modtager fra kommuner og regioner, får Lægemiddelstyrelsen efterhånden et overblik over lagerstatus på de forskellige typer værnemidler.

”Forbruget af diverse værnemidler er stigende, men et rationelt forbrug af værnemidler vil hjælpe til få lagrene til at holde længere, så der ikke opstår mangel på grund af overforbrug,” lyder det fra Lægemiddelstyrelsen, der understreger, at der allerede er mange initiativer i gang for at afbøde en fremtidig mangel. 

Læs også: Frustrerede sundhedsmedarbejdere må se langt efter test

”Danske virksomheder ser eksempelvis på, om produktionen kan omlægges til at producere nye værnemidler til det danske marked, og EU er i gang med et fælles EU-indkøb af værnemidler. Samtidig køber regioner, kommuner og private aktører stadig ind fra både de sædvanlige leverandører og alternative leverandører fra andre brancher, så der kommer løbende nye værnemidler på lager rundt omkring i landet.” 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev