Annonce

Statsminister Mette Frederiksen til pressemøde 23. marts Foto: Ida Guldbæk Arentsen/ Ritzau Scanpix

Tema: Coronavirus

Forlænget corona-nedlukning kan få betydning for offentligt ansattes ferie


Statsminister Mette Frederiksen har forlænget nedlukningen af Danmark til efter påske og varsler samtidig endnu en aftale. Denne gang for hjemsendte offentligt ansatte, der ikke kan arbejde hjemme.

Annonce

Statsminister Mette Frederiksen (S) forlængede mandag nedlukningen af Danmark. Samtidig lægger hun op til en aftale, der skal sikre at offentligt ansatte ikke bliver fyret. Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Opdateret 24. marts 15.11

Danske arbejdstagere, der ikke varetager kritiske funktioner, kommer ikke til at vende tilbage på deres arbejdsplads før efter påske. Tidligst.

Det gjorde statsminister Mette Frederiksen (S) klart på et pressemøde mandag. Med opbakning fra det øvrige Folketing er det vedtaget, at nedlukningen af Danmark fortsætter indtil 2. påskedag, 13. april.

”Alt, vi har gjort indtil nu, kan endnu ikke ses i tallene. Men Statens Serum Institut vurderer, at det kan have effekt på smittespredningen, hvis initiativer fortsætter, og derfor er det vigtigt, at vi som land holder fast. Vi har en tro på, at det virker,” sagde Mette Frederiksen.

Det betyder, at skoler, dagtilbud, fritidstilbud, biblioteker, daginstitutioner, natklubber, værtshuse, cafeer, restauranter, teatre, fitnesscentre, frisører, tatovører skal fortsætte med at holde lukket frem til 13. april.

”Vores hovedopgave er at forhindre, at for mange bliver alvorligt syge på én gang, og derfor kæmper vi videre på at mindske smitten. På samme måde skal vi sikre, at økonomien ikke går helt i stå, og vi skal mindske konsekvenserne både for lønmodtagere og virksomheder,” sagde Mette Frederiksen.

Og dermed lagde statsministeren op til, at endnu en aftale er under opsejling.

Hjælpepakke til offentligt ansatte

Det drejer sig om en aftale for den gruppe af offentligt ansatte, som er sendt hjem, men som ikke kan arbejde hjemmefra.

”Nogle offentligt ansatte kan arbejde hjemmefra, eller kan hjælpe til andre steder, hvor vi begynder at mangle folk. Det kan være pædagoger, der for en stund bliver social- og sundhedshjælpere i hjemmeplejen. Det skal fortsætte og også meget gerne udvides, hvor det giver mening. Men der er også offentligt ansatte, der bliver sendt hjem uden at kunne arbejde,” sagde Mette Frederiksen.

Læs også: Statsministeren til sundhedspersonale: Vi får meget brug for jer den kommende tid

”Jeg synes, vi skal lade os inspirere af aftalen på det private område. Der har vi tydeligt sagt til virksomheder: hold igen med fyresedlen, send hellere folk hjem. Staten dækker en stor del af medarbejderens løn, virksomheden resten, og medarbejderen bidrager selv med ferie og kan være hjemsendt hele perioden,” sagde hun.

FOA parat til at forhandle

I hjælpepakken på det private område betaler staten op til 75 procent af lønnen til de ansatte, dog højest 23.000 kroner. Lønmodtagerne skal til gengæld holde fem dages ferie eller afspadsering. Alternativt fem dage fri uden løn. De kan også låne fra næste års ferie.

Hos FOA er forbundsformand Mona Striib klar til at forhandle med statsministeren.

”Når statsministeren kalder i denne situation, tropper vi op til forhandlinger. Det, vi kigger ind i som FOA, er, at langt de fleste medlemmer er på arbejde. Her er det den modsatte situation: at planlagt ferie og afspadsering ikke kan afvikles, fordi der er brug for vores medlemmer,” siger Mona Striib og fortsætter:

”Vi må se på situationen for de ansatte, der fortsat skal være hjemsendt med fuld løn uden at kunne arbejde. Det kan være et spørgsmål om at tage hul på ferie og afspadsering. Lige nu afventer vi det første møde. Det har vi ikke haft endnu,” siger Mona Striib.

Opdatering: Artiklens rubrik er præciseret. Tidligere stod der, at den fortsatte nedlukning fik betydning for de offentligt ansattes løn. Det korrekte er, at den fortsatte nedlukning af Danmark kan få betydning for offentligt ansattes ferie.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev