Annonce

coronavirus colourbox

Tema: Coronavirus

Krav til sundhedsansatte: Bliv hjemme, hvis du har rejst i risikoområder


Sundhedsstyrelsen kom tirsdag aften med et krav til sundheds- og ældrepersonale: Bliv hjemme efter rejse i corona-områder, hvis du arbejder med syge, ældre og svækkede borgere.

Annonce

Sundhedsstyrelsen kom tirsdag aften med krav om hjemmekarantæne til sundhedsansatte, der har rejst i områder, hvor der er stor risiko for corona-smitte. Colourbox

Af Gitte Hejberg
Journalist

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Opdateret 4.3.2020 klokken 8.53
For at mindske udbredelse af coronasmitte bliver ansatte på sundheds- og ældreområdet nu pålagt at blive hjemme i 14 dage, hvis de er kommet hjem fra risikoområder som Kina, Iran, dele af Sydkorea og de fire regioner i Norditalien Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte og Veneto inden for de seneste 14 dage. Se Sundhedsstyrelsens liste over særlige risikoområder her.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen tirsdag aften i en pressemeddelelse.
De nye forholdsregler er særligt rettet mod personale, der har direkte kontakt med syge, ældre eller svage borgere, og der er tale om et direkte krav og ikke blot om en venlig henstilling.

- Det, vi beder dem om, er at blive hjemme, så de ikke er i kontakt med svage og ældre. Så det er ikke decideret hjemmekarantæne, sagde direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm på et pressemøde i Sundheds- og Ældreministeriet ifølge Ritzau.

Berørte personalegrupper og institutioner

Kommunernes Landsforening (KL) har i et notat uddybet, hvilke personalegrupper og hvilke typer af institutioner, der er berørte.

“På det kommunale område omfatter det: plejehjem/-centre, hjemmepleje og hjemmesygepleje til borgere i eget hjem, sundhedshuse, sygeplejeklinikker, sundhedspleje, tandpleje, genoptræningscentre, rehabiliteringscentre, senhjerneskadecentre med videre,” står der i notatet.

Desuden gælder det også servicefunktioner som for eksempel madservice og indkøb, hvor medarbejderen bringer varer ind i borgerens hjem samt personale ansat til befordring af borgere for eksempel ml. hjem og daghjem/-centre.

KL pointerer desuden, at borgere, der er kommet hjem inden for de sidste 14 dage fra et af risikoområderne ikke kan aflægge besøg på landets plejecentre og heller ikke bør besøge ældre hjemmehjælpsmodtagere i egen bolig.

Kontakt arbejdsgiveren

Hvor hjemmekarantænen i 14 dage til ansatte, der har rejst i risikoområder, er et krav til ansatte i sundheds- og ældresektoren, er det en anbefaling til alle andre. Her gælder dog, at de skal være kommet hjem efter 2. marts.

- Vi opfordrer arbejdsgivere og uddannelsesinstitutioner til at bakke op om vores anbefalinger, så vi kan forebygge smittespredning i samfundet, sagde direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm på pressemødet.

Han opfordrer i øvrigt danskere, der har rejst i risikoområderne, til at undlade at besøge sygehuse, plejecentre og lignende steder, hvor der er personer, som er særligt udsatte, hvis de bliver smittet.

Læs også: Kend din ret: Sådan er reglerne, hvis du bliver sendt hjem på grund af corona-virus

Hvis du vurderer, du er omfattet af kravene fra Sundhedsstyrelsen, skal du tage kontakt til din arbejdsgiver, inden du skal møde på arbejde. Det siger chefjurist i FOA, Ettie Trier Petersen.

“Vores anbefaling er, at man kontakter sit arbejdssted, inden man skulle være mødt på arbejde. Din arbejdsgiver ved ikke nødvendigvis, hvor du har været henne på ferie, så du bliver nødt til at kontakte arbejdspladsen og fortælle, at du er omfattet,” siger Ettie Trier Petersen. 

Læs mere på FOAs hjemmeside.

Artiklen er opdateret med en præcisering af berørte personalegrupper og institutioner fra Kommunernes Landsforening.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev