Annonce

Portrætbillede af Torben Hollmann

Debat 

Klumme: Der skal mere til for at rette op på velfærden


Selvom regeringen har prioriteret velfærd i de første aftaler, er det langt fra nok til at rette op på års underfinansiering.

Annonce

Forslaget til finansloven kom ikke med den håndsrækning, sygehuse, plejecentre og botilbud har brug for, skriver sektorformand i Social- og Sundhedssektoren, Torben Hollmann. Malte Kristiansen

Af Torben Hollmann
Sektorformand

Annonce

Regeringen har fra start slået fast, at den vil investere i velfærden, og nu har vi set de første aftaler om den økonomiske retning. Kommuneaftalen, der tilførte 2,2 milliarder kroner til kommunerne, er den bedste i årevis, men en genopretning af velfærden kræver et ekstraordinært stort løft fra centralt hold.

Desværre har vi ikke fået den håndsrækning. Summen af regions- og kommuneaftalerne og forslaget til finansloven for 2020 matcher ikke det akutte behov, som sygehuse, psykiatrien, ældreplejen og botilbud står med efter års udsultning af velfærden.

Det er klart, at man ikke kan rette op på besparelser, der har været gennemført i årtier i en enkelt aftale. Derfor fastholder vi i FOA presset på politikerne om at prioritere de velfærdsområder, der har været forsømt i så lang tid.

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

Jeg luner mig til gengæld ved, at både aftalerne for kommunernes og regionernes økonomi og finanslovsforslaget har elementer, som peger i retningen af en bedre velfærd i fremtiden. Pengene følger bare ikke med ambitionerne i første omgang.

Statsministeren lagde i sin åbningstale til Folketinget vægt på, at tilliden skal tilbage – til fagligheden blandt personalet. Det er en positiv drejning efter de seneste 20 års fokus på New Public Management, som har medført minuttyranni, dobbeltdokumentation og manglende ledelse på arbejdspladserne. Jeg ser frem til, at det bliver konkret, hvad statsministerens forslag om en sådan nærhedsreform indebærer.

Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev