Annonce

Portræt af Alex Dam er flygtning og pædagogisk assistent.

Krigsflygtning blev pædagogisk assistent: Uddannelsen har integreret mig


I 2003 kom Alex Dam til Danmark efter at være flygtet fra Afghanistan. I dag er han uddannet pædagogisk assistent og har fast arbejde. Han er ikke i tvivl om, at uddannelsen har været med til at integrere ham i landet.

Annonce

”Jeg lærte det danske arbejdsmarked og den danske kultur at kende. Det har betydet virkelig meget for, at jeg er blevet så godt integreret,” lyder det fra Alex Dam, som for 16 år siden flygtede fra Afghanistan og i dag bor i Aarhus. Niels Åge Skovbo

Af Astrid Graugaard Ingemann
Journalist

Annonce

“Det har været en kæmpe gave.”

Sådan siger snart 36-årige Alex Dam om den pædagogiske assistentuddannelse, han i 2013 afsluttede, og som har været med til at integrere ham i Danmark. 

Alex Dam kom til landet for 16 år siden, efter at han flygtede fra et krigsramt Afghanistan. På det tidspunkt lå det ikke i kortene, at han i dag skulle være pædagogisk assistent.

“Når jeg spoler tiden tilbage til 2003, kunne jeg ikke snakke et ord dansk. Jeg vidste ikke engang, om jeg kunne få lov at blive i landet. I dag har jeg nået mit mål,” siger han. 

Godt integreret 
Målet var at skabe sig et velfungerende liv i Danmark. At det lykkedes, skyldes ikke mindst uddannelsen til pædagogisk assistent, hvor Alex Dam gik i klasse med mange etniske danskere og undervejs var i praktik. 

”Jeg lærte det danske arbejdsmarked og den danske kultur at kende. Det har betydet virkelig meget for, at jeg er blevet så godt integreret,” siger Alex Dam.

De seneste fire år har han arbejdet fuld tid på Sølund i Skanderborg - et bosted og aktivitetstilbud for mennesker med nedsat psykisk og fysisk funktionsniveau.

Vejen til at blive pædagogisk assistent har dog ikke været nem, understreger Alex Dam. Særligt sprogbarrieren har han oplevet som en hæmsko.

“Det er et fag med meget kommunikation. Man skal kunne tale med de mennesker, man arbejder med. Og det har sommetider været en udfordring, men det har også været med til at lære mig sproget,” siger han og peger desuden på sit højskoleophold tilbage i 00'erne som vigtigt for den vellykkede integration. 

Alex Dam fik øjnene op for det pædagogiske fag, da han for ni år siden fik job som pædagogmedhjælper i en børnehave og siden hen i en fritidsklub. Her fandt han ud af, at det var den vej, han ville gå. 

Som springbræt til den pædagogiske assistentuddannelse havde Alex Dam foruden sin medhjælpererfaring taget en niendeklasseseksamen samt HF enkeltfag.

Når han i dag tænker tilbage, er han dog sikker på, at uddannelsesvalget ikke udelukkende skyldes tiden som pædagogmedhjælper. Det handler i høj grad også om hans baggrund. 

“Den rejse, jeg som flygtning har været igennem, har været med til at præge mig. Jeg vil gerne være med til at udvikle mennesker. Da jeg selv kom til Danmark, fik jeg meget hjælp fra medarbejderne på asylcentret. Jeg ønsker at gøre en forskel for andre, sådan som de gjorde en forskel for mig,” siger Alex Dam. 

Jeg er den samme person, uanset om jeg hedder Ali eller Alex, så det er ærgerligt, at mit muslimske navn skabte fordomme og udfordringer. Men det gjorde det.

Alex Dam om sin navneændring.
Fra Ali til Alex
Selvom Alex Dam i 2013 havde både et uddannelsesbevis og en passion for det pædagogiske fag, stod arbejdspladserne ikke i kø for at ansætte ham. Han sendte hundredvis af ansøgninger afsted, men blev - til stor frustration - aldrig indkaldt til samtale, fortæller han.

Det var en af årsagerne til, at han i 2014 tastede ‘navneændring’ i Googles søgefelt og begyndte at lede i listen over tilgængelige for- og efternavne. På den måde blev Mohammad Ali til Alex Dam.

”Jeg er den samme person, uanset om jeg hedder Ali eller Alex, så det er ærgerligt, at mit muslimske navn skabte fordomme og udfordringer. Men det gjorde det. Og når jeg ikke længere tror på islam, hvorfor så bære et muslimsk navn. Navneskiftet var det sidste skridt, for at mit livsprojekt kunne lykkes,” fortæller han.

Kort efter fik Alex Dam job på Sølund. Allerede da han sad i bilen på vej hjem fra samtalen, ringede lederen og spurgte, om han kunne starte dagen efter.

”Der skete et mirakel, da jeg skiftede navn. Lige pludselig kunne jeg få arbejde. Det var en stor gave,” siger han.

I december dette år skete endnu et mirakel for Alex Dam. Han fik dansk statsborgerskab og er ikke i tvivl om, at det havde været sværere for ham at få uden sin uddannelse.

“Det har været en kæmpe fordel, at jeg har papir på, at jeg er pædagogisk assistent og hver dag bidrager til samfundet ved at arbejde,” siger han.

Udover at bidrage til samfundet, er jobbet på Sølund med til at give ham en stabil hverdag med gode kollegaer, som anerkender det arbejde, han gør. Og så er drømmen om at gøre en forskel for andre blevet indfriet. 

“Hver eneste dag føler jeg, at jeg gør en forskel for mennesker, som har brug for hjælp. Det betyder alverden for mig,” siger Alex Dam og holder en kort pause. 

“Jeg er rigtig stolt af mit arbejde,” siger han så. 

Ingen bekymringer
Hvordan integrationen lykkedes for Alex Dam, har han nu udgivet en bog om. Den hedder Fra Ali til Alex med undertitlen ‘Min opskrift på integration i Danmark’. 

Et af hans budskaber er, at flygtninge selv skal gøre en indsats for at blive integreret. Selv har han knoklet for at nå i mål, men han er bevidst om, at hans vej ikke nødvendigvis er vejen for alle.

“Jeg siger ikke, at man skal gøre præcis, som jeg har gjort og tage en uddannelse som pædagogisk assistent. Men for mig er det 100 procent lykkedes at blive integreret, og det er helt fantastisk. Jeg har ingen bekymringer længere,” siger Alex Dam.

Få overblik over Alex Dams tid i Danmark

2003: Kommer til Danmark og flytter ind på et asylcenter i København.
2006-2007: Går på Kalø Højskole.
2008: Får en udvisning, som sætter hans liv på standby i et år. Udvisningen bliver herefter trukket tilbage.
2010: Arbejder som pædagogmedhjælper - først i børnehave, siden i fritidsklub. Tager desuden HF enkeltfag for at kunne komme ind på uddannelsen.
2011-2013: Studerer på den pædagogiske assistentuddannelse.
2013-2015: Har små vikarjobs rundt omkring. 
2015: Får job på Sølund i Skanderborg.
2019: Får dansk statsborgerskab.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev