Annonce

Debat 

Klumme: Tilsynet skal følges op


Der skal under ingen omstændigheder kunne gå et år imellem to identiske kritiske tilsynsrapporter.

Annonce

En kritisk tilsynsrapport skal øjeblikkelig følges op af støtte, skriver sektorformand Mogens Bech Madsen. Malte Kristiansen

Af Mogens Bech Madsen
Sektorformand

Annonce

Tilsynet med dagtilbud 0–5 år skal ikke kun vurdere dagtilbuddenes kvalitet. Tilsynet er i lovgivningen kommunalbestyrelsens garant for, at kvaliteten er i orden. Derfor skal de pædagogiske konsulenter også kunne støtte dagtilbuddene i arbejdet med at øge kvaliteten. Og der skal under ingen omstændigheder kunne gå et år imellem to identiske kritiske tilsynsrapporter, som TV2s udsendelse ‘Daginstitutioner bag facaden’ afslørede.

En kritisk tilsynsrapport skal øjeblikkelig følges op af støtte til det dagtilbud, hvor det pædagogiske arbejde ikke er godt nok. Når et dagtilbud år efter år får en rapport, der anbefaler, at der skal arbejdes metodisk og systematisk med inklusion og fællesskab, er det uanstændigt.

Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid

I det år, der gik siden det sidste tilsyn, er der jo børn, der er afleveret til et dagtilbud med for lav kvalitet. 

Med den styrkede pædagogiske læreplan har kommunerne fået et redskab, der skal bidrage til personalets arbejde med at udvikle kvaliteten. Men nogle dagtilbud har brug for mere end det for at kunne leve op til de krav, der stilles til deres pædagogiske arbejde. Der kan for eksempel være brug for, at der først arbejdes med kulturen og de ansattes evne til at give og modtage faglig sparring.

FOA anbefaler, at der ansættes flere pædagogiske konsulenter i kommunerne. De vil kunne løse udfordringen med at få alle dagtilbud godt fra start med læreplanerne. De har netop den faglighed, som gør dem i stand til at guide dagtilbud til at skabe et godt arbejdsfællesskab og selvevaluering.

Klummen er bragt i den trykte udgave Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev