Annonce

Pressefoto af Lisbeth Lintz

Lægeformand: Det er åndssvagt at tilkalde en læge, hvis en sosu kan klare opgaven

Som formand for Overlægeforeningen slår Lisbeth Lintz et slag for, at alle faggrupper skal kunne få nye kompetencer – og bruge dem.

Annonce

Lisbeth Lintz er overlæge på Holbæk Sygehus og formand for Overlægeforeningen. Hun mener, der er et stort behov for at se på, hvem der løser hvilke opgaver i sundhedsvæsnet. Joachim Rode (pressefoto)

Af Mette Boysen
Journalist

Annonce

Sundhedspersonale bør kunne udnytte deres nye kompetencer bedre. Det mener Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen. 

"Det er vanvittigt, at ledelsen på nogle hospitalsafdelinger på forhånd har besluttet sig for, at der er opgaver, som nogle faggrupper ikke må – eksempelvis at social- og sundhedsassistenter ikke må tage blodprøver. Jeg undrer mig over, at man mange steder går så traditionelt til værks. Man ser på grunduddannelsen og så ikke mere," siger Lisbeth Lintz.

Hun er selv overlæge på Holbæk Sygehus. Stod det til hende skulle der være bedre mulighed for at tage de kompetencer, man tilegner sig i et givent job med videre, når man skifter arbejde.

Lav et kompetencekort

Læs også: Sosu-formand om mangel på værnemidler: Lad være med at panikke

"Har man fået en ny kompetence og brugt den, så lav et kompetencekort, så vedkommende kan dokumentere sin kunnen. Vi kan ikke forvente, at hver lille kompetence, man får, bliver dokumenteret i Sundhedsstyrelsen," siger Lisbeth Lintz.

Hun genkender også problematikken, når kolleger fra vores nabolande får arbejde her i landet.

"Jeg har mødt mange svenske social- og sundhedsassistenter på danske hospitaler. De kommer med kompetencer, som de er vant til at bruge i det svenske sundhedsvæsen, men de må ikke gøre brug af dem her. For eksempel at lægge kateter på mænd. Det er helt åndssvagt at tilkalde en læge, hvis en social- og sundhedsassistent har lært det. Det, at folk er dedikerede til opgaven og gerne vil lære nyt, gør den enkelte god til opgaven," siger Lisbeth Lintz.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev