Annonce

Tina Jensen, tidligere dagplejer, sidder på en på legeplads

Fyret efter tyve år som dagplejer


Da Tina Jensen i foråret 2018, efter tyve år som dagplejer, modtog sin fyreseddel, overholdt opsigelsen ikke den anbefalede høringsfrist. Med FOAs hjælp blev der rettet op på fejlen.

Annonce

”Det var mega hårdt at blive fyret. Særligt fordi reglerne ikke blev overholdt,” siger den tidligere dagplejer Tina Jensen. Jens Bach

Af Astrid Graugaard Ingemann
Journalist

Annonce

”Det hele slog kolbøtter i mit hoved. Selvom det lå i luften, at jeg måske ville blive fyret, blev jeg alligevel overrasket og virkelig ked af det.”

Sådan lyder det fra Tina Jensen, der efter tyve år som kommunal dagplejer i byen Østerild i Thisted Kommune modtog sin fyreseddel. To kolleger var allerede blevet afskediget grundet faldende børnetal, og Tina havde på fornemmelsen, at hun måske ville blive den næste i rækken. Det blev hun så.

Da Tina sad med sin opsigelse i hånden, undrede hun sig over høringsfristen. Elleve dage lød den på. Men Tina mente, at hun havde ret til en høringsfrist på fjorten dage, sådan som forbundets afskedigelsesvejledning anbefaler. 

Derfor kom opsigelsen også særligt bag på Tina. Grundet de fjorten dages høringsfrist, havde hun regnet med, at en eventuel fyring ville falde inden midten af måneden. 

“Nu havde jeg lige åndet lettet op og tænkt: ‘Pyha, nu bliver jeg ikke fyret i denne måned. Men sådan gik det ikke,” siger den tidligere dagplejer, der modtog sin opsigelse d. 19. april 2018.

Søgte hjælp hos FOA
Tina Jensen klagede til Thisted Kommune over, at den høringsfrist, som anbefales for alle offentligt ansatte, ikke var blevet overholdt. Men Thisted Kommune imødekom ikke Tinas klage og stod fast på, at de samme regler ikke var gældende i kommunen.

Derfor gik Tina til FOA Nordjylland, som var enige i, at hun burde have haft en længere høringsfrist.

"Da vi så Tinas fyreseddel, kunne vi godt se, at der var noget galt. Normalt har man fjorten dage til at afgive høringssvar, men Tina havde kun fået elleve. Høringsfristen skal sikre, at medarbejderen kan nå at give sin version af opsigelsen, så det er vigtigt, at den bliver overholdt. Og det gjorde den ikke i dette tilfælde," siger Anja Søe, næstformand hos FOA Nordjylland.

Læs også: Coronarengøring i dagplejen: Hver anden har overarbejde

FOA Nordjylland kontaktede derfor Thisted Kommune angående fejlen i Tinas opsigelse. Det hjalp. Tina modtog en ny fyreseddel, som overholdt den anbefalede høringsfrist. Det betød også, at hun fik en måned mere som dagplejer i Østerild, hvor hun arbejde hele sin opsigelsesperiode.

Kjeld Eskildsen, som er områdeleder for dagtilbud hos Thisted Kommune, erindrer ikke Tina Jensens sag og ønsker derfor ikke at kommentere på den.

Tina Jensen, tidligere dagplejer, står op ad en rød mur ved sit hus.
”De var gode til at sige: “Tina, du kan så mange ting, du skal bare stole på dig selv.” Det gav mig selvtillid og mod til at kæmpe videre,” fortæller den tidligere dagplejer om sit møde med A-kassen. Jens Bach

En støttende A-kasse

På sin første ledighedsdag blev Tina Jensen også mødt af støttende og hjælpsomme medarbejdere ved FOAs A-kasse Thisted-Morsø. Hun havde ellers hørt mange skrækhistorier om både fagforeninger og A-kasser, men for Tina blev virkeligheden en helt anden.

”Jeg troede, at hele verden brød sammen, da jeg blev fyret. I A-kassen var de rigtig gode til at sige, at jeg gerne måtte være ked af det. Selvfølgelig skulle jeg søge jobs, men jeg skulle også give mig tid til at komme videre,” siger Tina, som særligt var ked af, at fyringen betød et endeligt farvel til dagplejen i Østerild.

Når Tina tænker tilbage på mødet med sin A-kasse, er det med taknemmelighed. Der var altid opbakning at hente. Ros og skulderklap gav hende mod til at kæmpe for at få et nyt job. Og det lykkedes. I dag er hun ansat i et vikariat i socialpsykiatrien.

”Jeg ville være ked af at skulle i en anden fagforening end FOA. Så jeg håbede på, at jeg med mit næste job ville kunne blive i FOA. Og det kan jeg heldigvis,” siger den tidligere dagplejer.

Få overblik over Tinas forløb

18. april 2018: Tina bliver varslet opsigelsen.
19. april 2018: Tina modtager sin fyreseddel fra Thisted Kommune. 
30. april 2018: Ifølge den første fyreseddel, skulle Tina have afgivet høringssvar senest denne dato. Høringsperioden var altså kun elleve dage - tre dage for lidt ifølge FOA Nordjylland. 
Maj 2018: Tina modtager i starten af måneden en  en ny fyreseddel, som overholder høringsfristen.
31. maj 2018: Tina skal afgive sit høringssvar senest denne dato.
30. november 2018: Med den nye opsigelse har Tina sidste arbejdsdag denne dag. Havde Tina accepteret den første opsigelse uden at klage, havde hendes sidste arbejdsdag derimod været den 31. oktober 2018.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev