Annonce

Jan Sørensen løfter en palle

Over halvdelen fortryder fravalg af efterløn

Flertallet af de FOA-medlemmer, der har meldt sig ud af efterlønsordningen, ærgrer sig over deres beslutning.

Annonce

”Mit helbred kan ikke holde, til jeg når pensionen”, siger teknisk serviceleder Jan Sørensen, der til dagligt foretager tunge løft på arbejdspladsen Interskolen i Viby ved Aarhus. Niels Åge Skovbo

Af Linnea Kadziola
Journalist

Annonce

Da teknisk serviceleder Jan Sørensen afmeldte efterlønsordningen i 2012, virkede det som en fornuftig forretning. Dengang var han 52 år. Nu er han 59 – og han ærgrer sig over beslutningen:

”Jeg fortrød, da helbredet for fire år siden begyndte at skrante. Min ryg, skulder og hænder er så slidte, at jeg ikke kan se mig selv på arbejdsmarkedet, til jeg bliver 67 år,” siger Jan Sørensen.

Han er ikke den eneste, der har det sådan. En helt ny undersøgelse blandt FOAs erhvervsaktive medlemmer viser, at 55 procent af dem, der har valgt at få efterlønsbidraget udbetalt og derfor ikke kan gå på efterløn, har fortrudt det.

”Havde du spurgt mig for fem år siden, havde jeg sagt, at det nok skulle gå. Nu tænker jeg, hvad mon det skal ende med,” siger Jan Sørensen, der dagligt må tage piller mod sine smerter.

Ifølge Per H. Jensen, som er professor på Aalborg Universitet, skyldes fravalget af efterlønnen ofte folks urealistiske forestillinger om, hvor længe de kan blive på arbejdsmarkedet.

”Undersøgelser viser, at man som ung tror, man kan holde til de 75 år eller længere. Jo tættere, man kommer på pensionsalderen, jo mere ser man, at man ikke kan klare det,” forklarer Per H. Jensen.

Han mener, der er brug for en kollektiv ordning, da uforudsigeligheder som sygdom og skader kan ramme alle.

FOAs formand, Mona Striib, mener ikke, at man kan klandre medlemmerne for at tage imod den skattefri udbetaling, der følger med, når man hæver efterlønsbidraget.

”Når Folketinget har ønsket at udfase efterlønnen, kan man ikke betænke folk i, at de har valgt at få pengene udbetalt. Medlemmerne kan stå i en økonomisk situation, at sådan en håndsrækning har været velkommen,” siger Mona Striib.

Samtidig påpeger hun, at det er problematisk, når tidlig nedslidning er en realitet hos FOAs faggrupper.

”Derfor satser vi på en rimelig seniorførtidspension, og på at en differentieret folkepensionsalder bliver indført, så en værdig tilbagetrækning er mulig,” siger Mona Striib.

Det er 29 procent af FOAs medlemmer, som har fået udbetalt deres efterlønsbidrag.

Blandt de 40 - 49-årige fortryder 53 procent den beslutning, mens det er knap 64 procent for de 50 - 59-årige og 31 procent af dem, der har passeret 60 år.

FOAs top fem: Derfor trækker vi os tilbage

1. Nedslidning
2. For hårdt arbejde
3. Ønsket om mere tid med familie og venner
4. Behovet for mere fritid
5. Manglende lyst til at arbejde
Kilde: FOAs arbejdsmiljøundersøgelse, juni 2019.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev