Annonce

Tre personer i debat i et telt på folkemødet

Overlægernes formand: Vanvittigt at en sosu ikke må tage blodprøver


Vi skal have alle kompetencer i spil på de danske sygehuse. Sådan lød budskabet fra både arbejdsgivere og organisationer i en debat på Folkemødet. 

Annonce

Både formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann (t.v.) og formand for Overlægeforeningen Lisbeth Lintz (midtfor) var enige om, at social- og sundhedsassistenter kan varetage flere opgaver, end de gør nu. Marianne Jensen (t.h.), som er sygefaglig direktør på Regionshospitalet i Randers, mente, at serviceassistenter også kan kompetenceudvikles. Claus Bech

Af Ida Østerlund
Journalist

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

Sundhedsvæsnet skriger på flere hænder. Der mangler både læger, sygeplejersker, serviceassistenter og social- og sundhedsansatte, og det betyder, at arbejdsopgaverne er nødt til at blive fordelt ud til flere faggrupper på sygehusene.

”Der er mangel på alle. Det er en bunden opgave at kigge på, hvem der løser hvilke opgaver fra dag til dag,” sagde Lisbeth Lintz, som er formand for Overlægeforeningen i en debat på Folkemødet fredag den 14. juni. 

Lisbeth Lintz arbejder på Holbæk Sygehus, når hun ikke arbejder for Overlægeforeningen, og hun mærker manglen på ressourcer hver dag. Hun ser derfor ingen grund til, at social- og sundhedsansatte ikke må tage blodprøver for at aflaste sygeplejerskerne.

”En sosu har alt at gøre med patienten og kender vedkommende. Det er fuldstændig vanvittigt, at de ikke må tage en blodprøve, for der er ingen tvivl om, at en social- og sundhedsassistent sagtens kan oplæres eller kompetenceudvikles til det,” sagde Lisbeth Lintz.

Serviceassistenter er ligeså gode som sygeplejersker

I debatten deltog også Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Heino Knudsen, som er regionsrådsformand i Region Sjælland og sygeplejefaglig direktør på Randers Regionshospital Marianne Jensen. På Randers Regionshospital er de så småt gået i gang med at flytte opgaver fra sygeplejersker og læger til andre faggrupper, fortalte Marianne Jensen. 

”Det kan være farmakonomer, der administrerer medicin, og vi har serviceassistenter, der er operationsassistenter, for de kan sagtens lære det, hvis de er motiverede. De er ligeså gode til at holde såret, mens lægen fikser knoglen, som sygeplejersker er. Det er ikke kun for at spare penge, men for at bruge alle vores kompetencer,” sagde hun.

Det kræver god ledelse

Men at give opgaver videre fra en faggruppe til en anden sker ikke bare fra dag til dag. Det var hele panelet i debatten enige om. Det handler om kulturændringer, god ledelse, en systematisk tilgang og tid.

”Dels er der en underfinansiering i sundhedsvæsnet, men en udfordring er også god ledelse, som vi ikke har været gode nok til at fokusere på,” sagde Lisbeth Lintz. 

Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, var enig og tilføjede, at det også handler om at kunne give opgaver videre.

”Der er en intern kamp mellem faggrupper, men hvis vi vil have nogle flere opgaver, må vi også give slip på nogle,” sagde han.

Samarbejde er en forudsætning

Regionsrådsformand i Region Sjælland Heino Knudsen (S) glædede sig over de mange konkrete forslag, som både arbejdspladserne og de faglige organisationer har til, hvordan opgaver kan fordeles mellem faggrupperne. Han fortalte, at mange små, lavpraktiske tiltag kan gøre en stor forskel, og at opgaveflytning allerede er i fokus.

”Vi bruger rigtig mange midler på kompetenceudvikling, men vi skal snakke om, hvordan vi bruger dem rigtigt. Vi skal være mere konkrete. Men det her er nye måder at tænke på, og det tager tid, så vi skal arbejde sammen om det,” sagde han.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev