Annonce

7 ud af 10 FOA-medlemmer: Ja tak til fleksibel pensionsalder


Tre ud af fire FOA-medlemmer ville sandsynligvis gå tidligere på pension, hvis de fik mulighed for det. Det viser en ny undersøgelse. Der skal findes nogle fleksible løsninger for at fastholde seniorerne på arbejdsmarkedet, lød budskabet i en debat på Folkemødet.

Annonce

Benedicte Petri fylder snart 59 år og har fire seniordage om året. Hun ser gerne, at der bliver passet bedre på seniorerne og drømmer derfor om én seniordag om måneden. Det sagde hun i en debat på Folkemødet. Claus Bech

Af Ida Østerlund
Journalist

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

Et af valgkampens store temaer var, om nedslidte seniorer skal have mulighed for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet og få tidlig folkepension. Spørger man FOAs medlemmer, er svaret et klart ja.

73 procent har i en dugfrisk undersøgelse blandt 3.228 medlemmer sat kryds ved, at det er sandsynligt eller meget sandsynligt, at de ville benytte sig af det, hvis de fik ret til at gå på folkepension to til tre år før den almindelige pensionsalder. Kun 15 procent svarer, at det er usandsynligt eller meget usandsynligt, at de ville gøre brug af sådan en ordning. 

Læs også: Ret til tidlig pension: Det betyder regeringens udspil for dig

Helbredet spiller en afgørende rolle for ønsket om at trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet, viser undersøgelsen også. Således svarer 61 procent, at det er sandsynligt eller meget sandsynligt, at de vil få brug for ordninger, hvor de kan stoppe med at arbejde, før de når folkepensionsalderen, fordi de bliver så nedslidte, at de ikke er i stand til at passe et normalt arbejde i mere end 2-3 timer om dagen.

For lidt tid gør folk nedslidte 

Social- og sundhedshjælper Benedicte Petri er et af de FOA-medlemmer, der kender til en presset hverdag. Hun er 58 år og har arbejdet i den udekørende hjemmepleje i Ringsted Kommune i 35 år. 

”Vi har mange gode dage på jobbet, men vi har ikke altid den tid, vi skal bruge ude hos borgerne. Det slider på folk,” sagde hun i en debat på Folkemødet fredag 14. juni.

Som arbejdsmiljørepræsentant lægger hun ofte øre til kollegers udfordringer med at holde til de pressede arbejdsvilkår. Nogle af hendes kolleger må tage smertestillende for at holde til at gå på arbejde og har ikke overskud til meget andet end det.

En seniordag om måneden og fuld løn på deltid

Læs også: Tidlig pension på vej: Se, hvordan du ellers kan trække dig fra jobbet

Benedicte Petri foreslog derfor i debatten, at alle over 55 år bør have ret til én seniordag om måneden, og at det bør være muligt at arbejde 30 timer med fuld løn.

Ud over Benedicte Petri bestod panelet i debatten af FOAs formand, Mona Striib, Steen Christiansen, borgmester (S) i Albertslund, Morten Rask, administrerende direktør i JENSEN-GROUP, Tina Christensen, næstformand i 3F og Erik Bindesbøl Jensen, som er medlem af 3F.

Mona Striib gav Benedicte Petri ret i, at en seniordag om måneden ville være en god idé for arbejdsgiverne at investere i.

”Vi skal simpelthen få forhandlet en senioraftale, som udvikler sig i stedet for at afvikle sig. Vi har en kæmpe rekrutteringsudfordring, og hvis vi skal fastholde seniorerne, er vi nødt til at gøre det attraktivt at blive. Så det ville være en billig udgift for kommunerne at indføre en seniordag om måneden,” sagde Mona Striib.

Læs også: Afslag på seniorpension til nedslidte tages op igen

Steen Christensen, der ud over at være borgmester, er næstformand i KL’s Løn- og Personaleudvalg, og Morten Rask, administrerende direktør i JENSEN-GROUP, understregede begge to vigtigheden af at finde en måde at fastholde seniorerne. Men Morten Rask tror ikke på idéen med at få fuldtidsløn for deltidsarbejde. Han henviste til, at arbejdsmarkedets parter bør arbejde sammen om at finde en løsning.

”Det ligger ikke kun til arbejdsgiverne at finde løsninger, men også arbejdsmarkedets parter og politikerne. Vi er indstillet på at finde løsninger, hvor alle kan være med i alle aldre. Der er så meget erfaring indbygget i de medarbejdere, der har været der i mange år,” sagde han.

Mona Striib nævnte i debatten, at hun ser frem til overenskomstforhandlingerne i 2021, hvor arbejdsmarkedets parter skal forhandle. Et vigtigt emne for hende bliver netop tilbagetrækning og seniorløsninger. 

”Jeg ville ønske, jeg kunne opsige velfærdsaftalen fra 2006, for den holder ikke. Vi skal have en værdig tilbagetrækning, og vi skal både satse på seniorpension og på tidligere folkepensionen til alle dem, der arbejder i et erhverv, hvor det er fysisk umuligt at blive, til man er 74,” sagde hun.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev