Annonce

Kvinde står foran sit kolonihavehus

Farvel til arbejdslivet: Vivi har lagt planer for sin tredje alder


Man skal forberede sig i god tid på livet som pensionist, mener den 59-årige sygehjælper Vivi Lone Andersen. Hun har halveret
huslejen ved at flytte til en mindre lejlighed.

Annonce

Vivi Lone Andersen, der er sygehjælper og fællestillidsrepræsentant, regner med at tilbringe en stor del af sin tid i kolonihaven, når hun forlader arbejdsmarkedet. Hun ser frem til mere tid både til sig selv og familien, ikke mindst børnebørnene. Jørgen True

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Sygehjælper Vivi Lone Andersen har en drøm: Hun vil gerne besøge Japan. Det fortæller hun, da Fagbladet FOA spørger, hvad hun gerne vil bruge sit fremtidige pensionistliv til.

“Det er en drøm, jeg har haft lige siden, jeg som ung uddannede mig til pottemager, og en lærer fortalte om landet, hvor de har store traditioner i arbejdet med keramik og porcelæn. Min mand og jeg rejser ellers ikke ret meget,” siger Vivi Lone Andersen.

Hun forventer, at deres kolonihave og det nyopførte hus i haven bliver rammen om pensionistlivet, med mere tid til sig selv og familien, ikke mindst børnebørnene.

Læs også: 4 ting du bør vide om din pension

Syv år til folkepensionen

Vivi er i dag fællestillidsrepræsentant (ftr) for social- og sundhedspersonalet i Herlev Kommune, og tilværelsen som pensionist ligger nogle år ude i fremtiden.

Hun runder de 60 i år og kan få folkepension som 67-årig.

“Hvis jeg bliver genvalgt som ftr, fortsætter jeg nok frem til pensionsalderen. For jeg har et spændende job. Ellers må jeg på efterløn, for jeg vil ikke kunne holde til tempoet i plejen. Men det afhænger også af min mand, som bliver folkepensionist i år,” siger hun.

Læs også: Ulighed i løn trækker spor ind i alderdommen

Pensionistlivet skal forberedes

Sammen med gemalen er hun allerede i gang med at forberede sig på de mindre indtægter, de vil få som pensionister. Tidligere boede de i hus, derefter i en dyr lejlighed, og nu har de halveret huslejen ved at flytte til en mindre lejlighed. 

“Vi købte kolonihaven, efter vi solgte vores hus, for vi kunne ikke holde ud bare at sidde i lejligheden. Pengene kom fra hussalget, så man kan godt sige, at vi har investeret i mursten,” fortæller Vivi Lone Andersen.

Ægteparret har også en pensionsopsparing, som skal supplere folkepensionen og arbejdsmarkedspensionen fra PenSam, og Vivi mener nok, at de kan få økonomien til at køre rundt.

“Min mand er fabriksarbejder og har en bedre pension end min. Jeg regner selv med at få cirka 70 procent af min nuværende indtægt som pensionist,” siger Vivi.

Deltid er skidt for pensionen

Hun har arbejdet i længere perioder som aften- og nattevagt med 28 timer om ugen, og deltiden har ikke gavnet hendes pension. 

“Vi får jo aften- og nattillæg, men pensionsprocenten af tillæggene er mindre end af grundlønnen. Og selvom den er steget ved de seneste overenskomster, går det meget langsomt. Derfor plejer jeg at sige, at aften- og nattevagter bliver fremtidens posedamer.”

Som ftr taler Vivi Lone Andersen også pension med sine kolleger. Hendes erfaring er, at de ofte bliver overraskede over, hvor lidt de vil få som efterlønnere og pensionister. 

Læs også: Pensionen fra jobbet løfter din levestandard markant

“Jeg ville ønske, at de satte sig mere ind i pensionsstoffet, men mange har svært ved at forstå tallene. Og så bliver det med pension desværre ofte først for alvor interessant, når man bliver ældre,” siger hun, og tilføjer:

“Men kollegerne har været vant til at vende hver en krone, så de klarer nok også pensionistlivet.” 

Mænd har højere pensionsformue

I 2014 havde mænd i gennemsnit en pensionsformue på 2,2, millioner kroner, mens kvinder havde 1,7 millioner kroner. 

Med en en million kroner i pensionsformue vil man som pensionist få udbetalt cirka 4.800 kroner om måneden.

Kilde: ATP

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev