Annonce

En mand foran et hospital

Tema: Vold i psykiatrien

4 ud af 10 skifter job på psykiatrisk afdeling


Der er stor mangel på erfarent personale i psykiatrien i Region Midtjylland. Over 1.000 indberetninger om vold og trusler mod personalet er der registreret på et år. 

Annonce

Der skal ansættes flere faglærte i psykiatrien, mener fællestillidsrepræsentant på Afdelingen for Depression og Angst på Aarhus Universitetshospital Jesper Priskorn. Arkivfoto fra før flytningen af hospitalet. Lars Aarø

Af Christian Bundgaard
Journalist

Af Dennis Jovcevski
Journalist

Annonce

I psykiatrien på Aarhus Universitetshospital er der en massiv udskiftning i personalet, som presser afdelingerne. 

Medarbejderomsætningen på Afdelingen for Depression og Angst ligger på 39 procent. Det svarer til, at hele 156 ud af 400 fuldtidsbeskæftigede ansatte på afdelingen i 2018 valgte at sige farvel til det daglige arbejde med psykiatriske patienter. 

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

Jesper Priskorn, fællestillidsrepræsentant på Afdelingen for Depression og Angst, fortæller, at der er mange helt unge, nyuddannede, som er på afdelingen i få måneder:

”De får lige en snert af oplæring, og så er de smuttet igen, fordi der er mere trygge stillinger til dem andre steder i systemet,” siger han til Fagbladet FOA.

Brug for flere ansatte

Jesper Priskorn mener, at der er brug for flere ansatte, så personalet kan være omkring patienterne og tage problemerne i opløbet.

“Det kræver faglærte hænder. Vi skal altså stoppe med at ansætte ufaglært arbejdskraft. Vores redskab i psykiatrien er, at vi bruger vores samtale til at helbrede.” 
 

Læs også: Arbejdsgiver dømt for at bryde loven efter grov voldsulykke, der har givet Lone evig smerte

Knud Kristensen, formand for Landsforeningen for Psykisk Sundhed (SIND), peger på, at der eksisterer en ond cirkel i psykiatrien. Den manglende erfaring fra det nye personale fører til, at de er ringere til at konflikthåndtere i situationer, hvor patienterne bliver udadreagerende.
 
“Når man arbejder et sted, hvor arbejdsmiljøet er dårligt, så vælger folk at søge væk fra psykiatrien. Så får man nye og mindre erfarne medarbejdere ind. Dermed får man mindre og mindre erfaring. Det handler ikke kun om, hvor kloge og veluddannede de er. Det handler i lige så høj grad om, at de ved, hvordan man skal håndtere patienterne,” siger Knud Kristensen. 

Overfald og trusler

I Region Midtjyllands psykiatri var der 1.186 indberetninger om overfald og trusler på de psykiatriske afdelinger i 2018. Med ca. 2.800 fuldtidsansatte i Region Midtjyllands psykiatri svarer det til, at op til hver anden medarbejder kan have været udsat for et fysisk eller psykisk overgreb.

Dette viser en aktindsigt fra Region Midtjylland.

Læs også: Trods utryghed og vold var det først efter drab, at tilsyn greb ind

Den overhængende fare for at blive overfaldet af udadreagerende patienter på Region Midtjyllands psykiatriske afdelinger giver et presset og svært arbejdsmiljø for de ansatte. Dette kan være en væsentlig faktor for, hvorfor de ansatte vælger at søge væk fra psykiatrien. 

Sygeplejefaglig direktør hos Region Midtjylland, Claus Graversen anerkender, at der er et højt omsætningstal, men at det ikke skyldes volden:

”Det er ikke sådan et entydigt billede, vi kan se, er årsagen. På en stor arbejdsplads, som et offentligt sygehusvæsen nu engang er, er der almindeligvis en vis personaleomsætning. Når der er folk, der rejser, så er det rigtigt, at man på afdelingen mister de kompetencer, som den pågældende person har,” siger han.

Overlæge: Alt vold er for meget vold

Overlæge på Afdelingen for Depression og Angst, Aarhus Universitetshospital, Farahna Harees uddyber:

Læs også: Knivdræbt på alenevagt på bosted: Der var fri adgang til knive

”Alt vold er selvfølgelig for meget vold. Jeg synes ikke det er det, der fylder meget, i forhold til det billede, der bliver tegnet udadtil. Vi har selvfølgelig patienter, der kan være udadreagerende og voldelige. Vi arbejder så meget, som vi overhovedet kan for at håndtere situationerne, der kan opstå, uden at fiksere patienterne,” siger hun.

Farahna Harees tilkendegiver, at der har været en høj udskiftning i personalet, men hun mener at udviklingen er ved at vende, efter afdelingen er rykket til Skejby. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev