Annonce

To sosu-assistenter giver hinanden faglig kritik

6 gode råd til at give faglig kritik


Det kan virke ubehageligt at skulle give en kollega faglig kritik. Men det behøver det ikke være. Faglige snakke er nemlig en måde at vise dine kolleger, at du engagerer dig i dem og deres arbejdsforhold.

Annonce

På Ølgod Aktivitetscenter har Malene Baun (tv.) og Susanne Bertelsen (th.) sammen med deres kolleger arbejdet med at give bedre plads til faglig kritik. Jørgen True

Af Anne Mette Steen-Andersen
Journalist

Annonce

Arbejdslivsforsker fra Center for Arbejdsmiljø og Arbejdsliv på Roskilde Universitet Henrik L. Lund giver her sine seks bedste råd til, hvordan I kan få skabt de bedste rammer for at give hinanden faglig sparring. 

1. Afsæt tid til møder

Hold faste møder, hvor fagligheden er i fokus. Det er vigtigt, at møderne ikke kommer til at handle om andre udfordringer. Brug dem til at diskutere, hvordan I kan skabe mere kvalitet og meningsfuldhed i arbejdet. Når I har fælles mål og retningslinjer, er det lettere at holde hinanden oppe på dem i hverdagen.

2. Gå efter bolden

Når du giver faglig kritik til en kollega, er det vigtigt, at du kommenterer på kollegaens faglige håndtering af en sag, og ikke på kollegaen som person. Sig aldrig, at din kollega er dårlig til sit arbejde, men påpeg i stedet, at den aktuelle situation kunne være løst på en anden måde. På den måde undgår du, at din kritik bliver opfattet som et personangreb.

3. Afvej altid situationen

Læs også: 5 gode råd ved langvarig sygdom

Stik altid en finger i jorden, inden du kommenterer på din kollegas arbejde. Hvis din kollega er presset, er det bedre at gemme den faglige kritik til et tidspunkt, hvor din kollega har overskud til at lytte.

4. Mød hinanden åbent

Hvis ikke du er bekendt med din kollegers kerneområde, kan det være svært at give dem faglig kritik på en måde, som er brugbar. Mød derfor altid dine kolleger med åbenhed og gør dig umage for at forstå deres faglighed og arbejdsområder.

5. Tal om jeres styrker

Samtaler med kolleger kommer hurtigt til at handle om det, der ikke fungerer på arbejdet. Fokusér i stedet på de ting, I er gode til sammen. Ved at opdyrke en kollektiv faglighed kollegerne imellem, gør I faglig kritik til et fælles anliggende på arbejdspladsen.

6. Stå fast over for ledelsen

Læs også: 4 gode råd om integration: Sådan bliver I gode kolleger

Hvis du og dine kolleger oplever, at jeres leder underkender behovet for at afsætte tid til faglig kritik, kan det være nyttigt gå til lederen i samlet flok. Når I taler med en fælles stemme, er der større chance for, at jeres budskab bliver hørt.

Kilder: Arbejdslivsforsker fra Center for Arbejdsmiljø og Arbejdsliv på Roskilde Universitet Henrik L. Lund

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev