Annonce

Sosu-elev hos borger

Markant flere unge mænd i sosu-faget


På 12 år er antallet af 20-29-årige mænd, der starter på sosu-skolen, mere end fordoblet. Det er glædeligt, mener formanden for FOAs Social- og Sundhedssektor.

Annonce

Social- og sundhedsassistent-elev Jonathan Claudinger er blandt de unge mænd, som i stigende omfang har fået øjnene op for faget og søger ind på uddannelsen. Rune Evensen

Af Layal Freije
Journalist

Annonce

Rekordmange unge mænd vælger at uddanne sig til social- og sundhedshjælper eller social- og sundhedsassistent. Det var i hvert fald tilfældet i 2017, hvor 588 mænd i alderen 20-29 år startede på en sosu-uddannelse. 

Det var det største antal siden Danmarks Statistik første opgørelse i 2005. Den gang var der knap 245 unge mænd, der søgte ind. På 12 år er der altså sket en stigning på næsten 150 procent, og den udvikling glæder Torben Hollmann, der er formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

Læs også: Mandlig sosu-elev: Nu er jeg ligeglad med fordommene

“Det er altid godt at blande forskellige befolkningsgrupper på arbejdspladsen, både i forhold til etnicitet og køn, for man løser problemerne på forskellige måder,” siger han. 

Han hæfter sig også ved, at den øgede sosu-interesse fra mændene kommer på et tidspunkt, hvor sosu-skolerne på landsplan oplever nedgang i ansøgertallet.

“Hvis en større gruppe af mænd vil være social- og sundhedsassistent, er det ikke kun kvinderne, der skal løfte ansvaret,” siger Torben Hollmann. 

Handler om kompetencer 

Skolerne har dog ikke målrettede kampagner for at få flere mænd til at søge, fortæller uddannelseschef for SOPU-skolen i København og Nordsjælland, Jakob Lindberg Jensen. 

Læs også: De ufaglærte forsvinder

“Det er ikke skolens holdning, at det gør 
nogen forskel, om det er mænd eller kvinder. Det handler om, hvilke professionelle kompetencer man har,” siger han. 

Men da der er mangel på elever, glæder det uddannelseschefen, at man formår at fange interessen hos nogle, der ellers ikke plejer at overveje sosu-faget som en mulighed.

Lille fald blandt ældre mænd

Mens sosu-skolerne har oplevet en øget interesse fra unge mandlige ansøgere, er der sket et lille fald, når det gælder ældre mænd. I 2005 var der 531 mænd over 30 år, der søgte ind. I 2017 var det tal faldet til 466. Både for mænd og kvinder var det samlede antal ansøgere til sosu-skolerne faldet i 2018.
Kilde: Danmarks Statistik
 
7 procent af eleverne på sosu-uddannelserne er mænd. Oversat til tal svarer det til 441 mænd og 5.721 kvinder.
Kilde: FOAs nøgletal, januar 2019

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev