Annonce

Lisbeth Andersen hjælper Inger Jensen med at børste tænder

Sådan forebygger mundplejeplan sygdom

På ældrecentret Åbakken er der lavet en mundplejeplan for hver eneste af de 58 beboere. Planerne har givet en bedre tandsundhed. 

Annonce

Social- og sundhedsassistent Lisbeth Andersen hjælper Inger Jensen med at børste tænderne i overmunden. I undermunden har hun en protese, som ifølge mundplejeplanen lige så godt kan rengøres i eddike fremfor i et dyrere specialprodukt Lars Aarø

Af Birgit Søes Rasmussen
Journalist

Annonce

- Hvad er en mundplejeplan?
Det er en nedskrevet plan for hver af vores beboere. Plejepersonalet kan se, hvilke udfordringer den enkelte har med hensyn til tandsundheden, og hvordan vi kan hjælpe dem. Tiltagene er beskrevet helt ned i detaljen.

Læs også: Samtalekort skaber liv i café for ældre

- Hvad står der i planerne?
Blandt andet at en borger kan sidde ned – for eksempel på toilettet – når vi hjælper med tandbørstningen. På den måde står vi bedre for at komme helt ind i krogene.

Planerne fortæller også, om den ældre bruger en almindelig tandbørste eller foretrækker en el-tandbørste, ligesom der også står, hvilket tandpastamærke som anbefales.
Nogle mærker forbedrer for eksempel spytproduktionen. De er gode til beboere med mundtørhed.

- Hvem har lavet planerne?
Omsorgstandplejen i Randers Kommune i samarbejde med plejepersonalet.

Læs også: Udskammet efter dokumentar: 'Du arbejder på Nyvang, føj!'

- Hvilken forskel gør de?
Siden arbejdet med mundplejeplaner startede efter sommerferien sidste år, har vi haft færre lungebetændelser blandt beboerne, hvilket kan være en effekt af en generelt forbedret mundhygiejne.

Vi må ikke tvinge en beboer, som stritter imod at få børstet tænder, men vi satser på, at det skal gøres mindst en gang hver dag. Lykkes det ikke om morgenen, kommer vi igen senere. Vi har fået bedre redskaber til at løse opgaven, og den øgede fokus på området har gjort os mere vedholdende. 

Mundplejeplan

Mundplejeplan er en nedskrevet og individuelt udformet plan for hver enkelt beboer på Ældrecentret Åbakken i  Randers Kommune. Planen indeholder en række redskaber til en god tandsundhed og mundhygiejne.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev