Annonce

Husassistent holder kasse med samtalekort

Samtalekort skaber liv i café for ældre


Husassistent Lene Thomasen sætter samtalekort om mærkedage på bordene i Områdecenter Lindevængets café i Randers. Kortene sætter gang i minder og snak.

Annonce

Husassistent Lene Thomasen bruger samtalekort om mærkedage i Områdecenter Lindevængets café. Kortene virker som en slags isbryder og sætter gang i gode samtaler.  Niels Åge Skovbo

Af Birgit Søes Rasmussen
Journalist

Annonce

-Hvad er samtalekort for noget?
Der findes 52 af dem svarende til lige så mange mærkedage i løbet af året. Der er de klassiske som jul, påske og store bededag, men listen inkluderer for eksempel også kyndelmisse, vaffeldag, Fandens fødselsdag og international krammedag. Kortene kan sætte gang i en snak om mad, traditioner og årstider. 

Læs også: Her er trusler en del af hverdagen: ”Vi vil have del i de penge”

-Hvordan bruger du kortene?
Jeg stiller dem på bordet. På kanelbollens dag 4. oktober kan borgerne for eksempel læse, at kagen på et tidspunkt tog turen fra Sverige, så den nu er i Danmark under navnet kanelsnegl. Den dag bager vi masser af kanelsnegle, som borgerne kan spise her og/eller købe med hjem. 

-Hvorfor bruger du kortene?
For at få lidt flere kunder og skabe mere liv i caféen.

-Virker de?
Ja absolut. 5. maj på Danmarks befrielse satte kortene for eksempel gang i gode samtaler om personlige oplevelser fra befrielsesdagenes tid. Kortene er også gode for nye brugere i caféen. De virker som en slags isbrydere for den første kontakt med de andre.

Læs også: Inflationen har bidt sig fast: ”Jeg låner penge af mine børn for at betale tandlægen”

-Er det ikke svært at holde styr på alle de mærkedage?
Slet ikke. Jeg har en overskuelig kalender i A4-størrelse, hvor de er plottet ind. Samtalekortene, som opbevares i en praktisk arkivkasse, er nemme at finde frem.

Samtalekort

Eller mærkedagekort, som de også kaldes, har det seneste års tid vundet indpas på plejecentre og tilknyttede caféer i Randers Kommune. 

  • Kortene er udviklet som en del af projekt Det Gode Måltid, hvor der blandt andet bliver afholdt workshops og sat fokus på måltidsværter på plejecentrene.
  • Der er fastsat 52 mærkedage, og hver mærkedag har et tilknyttet samtalekort, som kan bruges både før, under og efter måltidet til at sætte gang i snak og hygge.
  • Samtalekortene er udviklet af aktivitetsmedarbejderne Tine Rolapp og Laura Lærke Linhave. Kortene er sat i produktion og kan købes ved henvendelse til Tine Rolapp på 2148 38 83 eller tine.rolapp@randers.dk

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev