Annonce

Mogens Bech Madsen

Debat 

Klumme: Børnetallet eksploderer


Der bliver brug for 20 procent flere pladser i dagtilbud 0-5 år i løbet af de næste 10 år.

Annonce

Børnetallet stiger og ifølge sektorformand Mogen Bech Madsen, bliver det ikke en holdbar løsning at klemme endnu et barn ind hos den enkelte dagplejer, og der skal heller ikke være større børnegrupper i daginstitutionerne til samme antal ansatte. Jørgen True

Af Mogens Bech Madsen
Sektorformand

Annonce

FOAs årlige undersøgelse af tendenserne på dagtilbudsområdet har igen i år fokus på udviklingen i efterspørgslen efter pladser i dagtilbud, forældrenes betaling og i typer af dagtilbud. 

Der bliver brug for 20 procent flere pladser i dagtilbud 0-5 år i løbet af de næste 10 år. Hidtil har de seneste års øgede antal fødsler betydet et pres på tilbuddene til de 0-2-årige. Men de små er på vej i børnehave, hvorfor presset nu også rammer tilbuddene for de 3-5-årige. 

Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid

Kommunerne er i forvejen økonomisk stærkt udfordrede af et stigende behov for investeringer på ældreområdet, da antallet af borgere over 80 år vil stige med 59 procent de kommende 10 år.

Løsningen på pladsmanglen i dagtilbuddene er ikke at klemme endnu et barn ind hos den enkelte dagplejer, og der skal heller ikke være større børnegrupper i daginstitutionerne til samme antal ansatte. 

Kommunerne skal etablere og bygge nye dagtilbud til de 0-5 årige, og de skal ansætte flere dagplejere.

Mogens Bech Madsen, sektorformand.

Kommunerne skal etablere og bygge nye dagtilbud til de 0-5-årige, og de skal ansætte flere dagplejere. Kommunerne mangler dagplejere – og alt for mange har jævnligt fem børn indskrevet. 

Læs også: Coronarengøring i dagplejen: Hver anden har overarbejde

I FOA hører vi om dagplejere, der siger op, fordi fem børn ikke giver dem mulighed for at give børnene den nærhed og kvalitet i hverdagen, som de ønsker. Der vil ikke kunne skaffes dagplejere i en kommune, hvor betingelserne omkring jobbet har et dårligt ry. 

Derfor vil vanskelighederne med at rekruttere stige, hvis ikke arbejdsbetingelserne og ryet bliver bedre. Kommuner skal investere i en bedre dagpleje, og det skal ske nu.

Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev