Annonce

pengesedler

Skattesmæk eller penge tilbage: Gå ikke glip af disse fradrag


Opdateret 15. marts 2021

De fleste oplysninger på din årsopgørelse kommer automatisk til Skat. Alligevel skal du være opmærksom på, om der er fradrag, du har glemt at indberette. I år er kørselsfradraget særlig relevant.

Annonce

Det er en god idé lige at gå årsopgørelsen igennem og tjekke, at du har indberettet de rette oplysninger. Colourbox

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Skal du have penge tilbage i skat, eller har du restskat? Det spørgsmål kan du få besvaret på Skats hjemmeside, hvor din årsopgørelse fra 2020 nu er tilgængelig.

En stor del af årsopgørelsen bliver automatisk udfyldt af for eksempel din arbejdsgiver. 

Læs også: FOA finder lønfejl for 10 millioner kroner

Men uanset om du skal have penge tilbage, eller du har betalt for lidt i skat, er der en række fradrag, som det kan betale sig at tjekke en ekstra gang. Nogle af dem skal du nemlig selv udfylde.

Kørselsfradrag

I et normalt år overfører Skattestyrelsen automatisk kørselsfradraget fra det foregående år til årsopgørelsen for en del danskere, men i år skal pendlerne selv skrive kørselsfradrag på årsopgørelsen. Det skyldes, at der på grund af corona-nedlukninger har været langt flere danskere, der arbejdede hjemme i 2020.

Der er dog hjælp at hente, for når man åbner sin årsopgørelsen, bliver man hjulpet på vej til at angive det korrekte kørselsfradrag med en regnemaskine, der måned for måned viser det normale antal arbejdsdage, og som også hjælper til med at huske ferier og omsorgsdage.

Du kan på samme måde som tidligere år stadig få kørselsfradrag, hvis du har mere end 12 km til arbejde, og alle transportmidler giver fradrag. Du kan få kørselsfradrag ved alle typer lønnet arbejde, også studiejob og løntilskudsjob, men ikke ulønnet praktik, eller hvis du er på SU. Du kan få fradrag for de dage, du reelt kører til og fra arbejde – altså tæller eksempelvis hjemmearbejdsdage ikke med.

Fradragets værdi er cirka 26 procent, så hvis dit kørselsfradrag er 1.000 kroner, sparer du cirka 260 kroner i skat.

Håndværkerfradrag

Du kan få fradrag for både services, du har fået udført samt for håndværkeropgaver. Det første drejer sig blandt andet om rengøring, vinduespudsning og børnepasning, mens håndværkeropgaverne for eksempel tæller udskiftning af vinduer samt udvendigt malerarbejde.

Serviceydelser giver fradrag på op til 6.200 kroner pr person i 2020, mens håndværksydelser giver fradrag på op til 12.500 kroner pr. person.

Du kan kun få fradrag for arbejdsløn inklusive moms, men ikke for materialer. Og du skal huske at gemme dokumentationen for arbejdet, som skal være betalt elektronisk, altså ikke med kontanter.

Læs også: Løntjek giver tusinder til medlemmerne

For at få fradrag i 2020 for arbejde udført i 2020, skal arbejdet være betalt senest den 28. februar 2021. Betales det senere, får du fradraget i det indkomstår, hvor det er betalt.

Deleøkonomi

Deleøkonomi, som for eksempel at leje sin bolig eller bil ud, er også fradragsberettiget.

Du skal betale skat af dine lejeindtægter, hvis du udlejer en bolig, du selv bor i en del af året, eller hvis du udlejer et eller flere værelser.

Du kan vælge mellem et bundfradrag og et regnskabsmæssigt fradrag. Du skal kun betale skat af den del af lejeindtægten, som overstiger bundfradraget.

Bundfradrag for udlejning via udlejningsbureau eller portal er 29.900 kroner i 2021. 
Bundfradrag ved privat udlejning er 11.700 kroner i 2021.

Du skal betale skat af 60 procent af den del af lejeindtægten, der overstiger bundfradraget. Lejeindtægten er den samlede lejeindtægt, det vil sige inklusive betaling for for eksempel el, vand, varme og internet.

Fradrag for gaver til velgørende foreninger
Hvis du donerer penge til et velgørende formål, kan gaver op til 17.000 kroner til godkendte foreninger trækkes fra.

Fradrag for fagforening og A-kasse

Du kan trække op til 6.000 kroner fra i skat til dit kontingent til FOA. FOA indberetter til Skat, hvor meget du har betalt i kontingent.

Der er intet loft over, hvor meget du kan trække fra, når det gælder kontingent til a-kasse. A-kassen indberetter også automatisk det beløb, du har betalt i kontingent til Skat.

I tvivl?

Er du fortsat i tvivl, så kig på skats hjemmeside. Her er også mulighed for at chatte med en medarbejder, eller kontakte Skat telefonisk på 72222828.

Overskydende skat og restskat

Skattestyrelsen udbetaler overskydende skat første gang den 9. april 2021. Pengene vil blive overført til den NemKonto.

Pas på falske mails

I forbindelse med, at årsopgørelsen kommer, er der ofte en stigning i antallet af falske mails. Derfor er det godt at vide, at Skattestyrelsen aldrig vil bede om dine personlige oplysninger, dine bankkonto- eller betalingskortoplysninger. Er du i tvivl, skal du aldrig klikke på et link i en mail.

Skattestyrelsen udbetaler automatisk overskydende skat til din NemKonto, og det er ikke nødvendigt at oplyse dine betalingskortoplysninger for at få din overskydende skat.

Kilde: Skat.dk

Opdateret: Artiklen er opdateret med satser for 2020.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev