Annonce

pengesedler

Skattesmæk eller penge tilbage: Gå ikke glip af disse fradrag

De fleste oplysninger på din årsopgøelse kommer automatisk til Skat. Alligevel skal du være opmærksom på, om der er fradrag, du har glemt at indberette.

Annonce

Det er en god idé lige at gå årsopgørelsen igennem og tjekke, at du har indberettet de rette oplysninger. Colourbox

Af Mette Boysen
Journalist

Annonce

Senest opdateret 06.03.2020
Skal du have penge tilbage i skat, eller har du restskat? Det spørgsmål kan du få besvaret på SKATs hjemmeside, hvor din årsopgørelse fra 2019 ligger.

En stor del af årsopgørelsen bliver automatisk udfyldt af for eksempel din arbejdsgiver. 

Læs også: FOA finder lønfejl for 10 millioner kroner

Men uanset om du skal have penge tilbage, eller du har betalt for lidt i skat, er der en række fradrag, som det kan betale sig at tjekke en ekstra gang. Nogle af dem skal du nemlig selv udfylde. 
 

Kørselsfradrag 

Du kan få kørselsfradrag, hvis du har mere end 12 km til arbejde, og alle transportmidler giver fradrag. Du kan få kørselsfradrag ved alle typer lønnet arbejde, også studiejob og løntilskudsjob, men ikke ulønnet praktik, eller hvis du er på SU.

Fradragets værdi er cirka 26 procent, så hvis dit kørselsfradrag er 1.000 kroner, sparer du cirka 260 kroner i skat.
 

Håndværkerfradrag

Du kan få fradrag for både services, du har fået udført samt for håndværkeropgaver. Det første drejer sig blandt andet om rengøring, vinduespudsning og børnepasning, mens håndværkeropgaverne for eksempel tæller udskiftning af vinduer samt udvendigt malerarbejde.  

Serviceydelser giver fradrag på op til 6.100 kroner pr person, mens håndværksydelser giver fradrag på op til 12.200 kroner pr. person. 
 
Du kan kun få fradrag for arbejdsløn inklusive moms, men ikke for materialer. Og du skal huske at gemme dokumentationen for arbejdet, som skal være betalt elektronisk, altså ikke med kontanter.
 

Læs også: Løntjek giver tusinder til medlemmerne

For at få fradrag i 2019, for arbejde udført i 2019, skal arbejdet være betalt senest den 29. februar 2020. 
 

Deleøkonomi

Deleøkonomi, som for eksempel at leje sin bolig eller bil ud, er også fradragsberettiget.
 
Med reglerne fra 2018 får du et fast bundfradrag, og derudover skal du betale skat af 60 den del af lejeindtægten, der overstiger bundfradraget.
 
Bundfradraget er 28.600 kroner i 2019. Det betyder, at hvis en person lejer sin bolig ud, og får en lejeindtægt på 36.000, så skal han betale 60 procent i skat af de 8.600 kroner, der overstiger bundfradraget. Altså skal personen skrive 5160 kr. på sin årsopgørelse i rubrik 37, felt 218.
 
Fradrag for gaver til velgørende foreninger
Hvis du donerer penge til et velgørende formål, kan gaver op til 16.300 kroner til godkendte foreninger trækkes fra. Du kan se listen over godkendte foreninger her.
 

Fradrag for fagforening og A-kasse

Du kan trække op til 6.000 kroner fra i skat til dit kontingent til FOA. FOA indberetter til Skat, hvor meget du har betalt i kontingent.
 
Der er intet loft over, hvor meget du kan trække fra, når det gælder kontingent til a-kasse. A-kassen indberetter også automatisk det beløb, du har betalt i kontingent til Skat. 
 

I tvivl?

For at gøre det nemmere for borgere at finde de relevante fradrag, så man undgår at snyde sig selv, har Skattestyrelsen en onlinebaseret fradragstest. Du kan tage testen her.

Overskydende skat og restskat

Skattestyrelsen udbetaler overskydende skat første gang den 3. april. Pengene vil blive overført til den NemKonto.
 

Pas på falske mails

I forbindelse med, at årsopgørelsen kommer, er der ofte en stigning i antallet af falske mails. Derfor er det godt at vide, at Skattestyrelsen aldrig vil bede om dine personlige oplysninger, dine bankkonto- eller betalingskortoplysninger. Er du i tvivl, skal du aldrig klikke på et link i en mail.

Skattestyrelsen udbetaler automatisk overskydende skat til din NemKonto, og det er ikke nødvendigt at oplyse dine betalingskortoplysninger for at få din overskydende skat.
 
Kilde: Skat.dk

Opdateret: Artiklen er opdateret med satser for 2019.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev