Annonce

Gitte sidder i solen

Assens fastholder færre toiletbesøg til ældre


De ældre i Assens Kommune kan igen se frem til rene gulve og rengøring hver tredje uge. Men de får stadig færre toiletbesøg, og kun ældre med en sundhedsfaglig årsag til det kan blive smurt ind i creme. 

Annonce

Mange uforudsete udgifter har gjort, at Assens Kommune i 2018 brugte 68 millioner kroner mere, end de havde budgetteret med. Det går ud mange områder i kommunen - blandt andet ældreplejen. Heidi Lundsgaard

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Tidligere kunne de ældre i Assens Kommune komme på toilettet seks til otte gange i døgnet. Det er nu reduceret til fem til syv gange. Det samme er personlig hygiejne. Eksempelvis kan kun de ældre med en sundhedsfaglig årsag til det blive smurt ind i creme. Det er besluttet i en spareplan for Assens Kommune. 

Gitte Schmidt, som er social- og sundhedshjælper i hjemmeplejen i Assens og fællestillidsrepræsentant, ønsker, at hele spareplanen bliver droppet.

”Jeg så jo gerne, at de rullede det hele tilbage. Især når jeg ser på det med faglige øjne. Men det kræver jo, at man har pengene til det,” siger hun.

Dele af spareplanen er rullet tilbage. Nemlig den kritiserede nedskæring på rengøringen. Nu kan de ældre i Assens Kommune igen få vasket gulv. De skal ikke nøjes med rengøring hver femte uge, men vil igen få rengøring hver tredje uge. Det besluttede Social- og Sundhedsudvalget i Assens Kommune mandag aften på et ekstraordinært møde. 

Man kan ikke lade folk sidde med en våd ble

Charlotte Kjær (A), som er formand for Social- og Sundhedsudvalget i kommunen, ærgrer sig over, at hun og partifællerne ikke kunne få tilbagerullet besparelserne på andet end rengøringen og gulvvask. 

”Desværre kunne vi ikke få flertal for at få hudpleje, toiletbesøg og mere personlig hygiejne tilbage. Vi arbejder fortsat på det, men jeg frygter, at det ikke lykkes,” siger hun.

Læs også: Sosu om besparelser: Jeg er nervøs for, at der skal dødsfald til for at forstå alvoren

Men for Gitte og kollegerne gør det ikke den store forskel. De vil ikke nægte en borger at komme på toilettet.

”Det hedder fem til syv toiletbesøg, men det er jo ikke sådan, at man nægter folk at komme på toilet efter det syvende toiletbesøg. Hvis en borger nødkalder og skal på toilettet, så kommer vedkommende også på toilettet. Man kan jo ikke lade folk sidde med en våd ble. Det giver jo også bare andre udfordringer med tryksår, svamp og infektion. Og så er vi lige vidt, for så bliver de indlagt, og det skal vi jo helst undgå. Så det er ærgerligt. Men vi klarer os,” siger hun og tilføjer: 

”Og er folk meget tørre i huden, så bliver de altså også smurt med en creme. Men vi får ikke ekstra tid til det, og det betyder, at vi må løbe lidt stærkere,” siger hun.

Ingen garantier for fremtiden

Selvom rengøringen nu er tilbage, så de ældre får gjort rent hver tredje uge, og selvom de igen kan få vasket gulv, er der ingen, der kan sige noget om, hvordan det bliver i fremtiden. Det fortæller Charlotte Kjær (A), formand for Social- og Sundhedsudvalget.

”Hele udvalget har skrevet ind i beslutningen, at de vil kæmpe for, at det fastholdes i budgettet, så vi ikke skal tilbage til ingen gulvvask og rengøring hver fjerde eller femte uge. Men det er ingen garantier,” siger hun.

Læs også: Jurist: Det kan være ulovligt, at ældre kun får gjort rent 10 gange årligt

Social- og sundhedshjælper Gitte Schmidt fortæller, at forløbet har været forvirrende og udmattende for hende og kollegerne. Hun frygter fremtiden.

”Det har været noget værre rod. Vi trækker vejret tungt og tænker, at bare politikerne snart finder ud af, hvad de vil, så ved vi, hvad vi skal. Jeg er glad for, at borgerne får bare nogenlunde den hjælp, de har brug for. Men jeg bekymrer mig for fremtiden. For hvad sker der, når vi når til slutningen af året og skal snakke budget for næste år?” siger hun.  

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev