Annonce

Beskidt service på bordet

Jurist: Det kan være ulovligt, at ældre kun får gjort rent 10 gange årligt

Af Ida Østerlund
Journalist

I Assens Kommune får de ældre ikke vasket gulv, og rengøring foregår ti gange årligt på grund af besparelser. Nu rejses der tvivl om, hvorvidt kommunens beslutningen er lovlig.

Annonce

Assens Kommune er hårdt ramt af besparelser, da en masse uforudsete udgifter ramte kommunen i 2018. Det betyder, at mange områder - deriblandt ældreområdet - står overfor store nedskæringer. Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Massive besparelser i Assens Kommune betyder, at kommunens ældre ikke får vasket gulv og kun får gjort rent ti gange om året – altså cirka hver femte uge. 

Men jurist Kristian Hegaard, der har speciale i kommunale kvalitetsstandarder, sår nu tvivl om lovligheden af besparelserne på ældreområdet i Assens Kommune. Han har via en borger i kommunen fået indsigt i kommunens besparelser, og han stiller spørgsmålstegn ved, om de holder sig inden for servicelovens rammer.

Han forklarer, at der i serviceloven står formuleret, at kommunen skal træffe en konkret og individuel vurdering af alle borgeres behov hver især – eksempelvis deres behov for rengøring.

”Man kan ikke fastsætte en kvalitetsstandard og sige, at nu er det den, der gælder for alle. Man skal individuelt vurdere hver enkeltsag. Det står meget klart i serviceloven,” siger Kristian Hegaard, som ved siden af at være jurist også er folketingskandidat for Radikale Venstre i Nordsjælland.

Økonomi som primære argument

Udover at rengøringen i kommunen ikke beror på en individuel vurdering hos hver enkelt borger, er det også ulovligt, at kommunen bruger økonomi som begrundelse for deres afgørelse, forklarer Kristian Hegaard.

Han tilføjer, at det står klart i lovbemærkningerne, at man kun må bruge økonomi som argument, hvis kommunen har to tilbud, der er lige egnede til at opfylde borgerens behov, og man derfor vælger det billigste tilbud. Men ellers må man ikke bruge økonomi som det største hensyn.

”En kommune kan ikke sige til en håndværker, at de ikke har penge til at betale for det arbejde, han har udført. Kommunen har en retslig forpligtelse til at betale håndværkeren for det arbejde, han har udført. På samme måde har kommunen en retslig forpligtelse til at give borgeren den hjælp, som det på et fagligt grundlag er vurderet, at borgeren har behov for,” siger han.

Loven skal ses efter, hvis Assens følger loven

I spørgetiden i Folketingssalen onsdag eftermiddag havde Socialdemokratiets ældreordfører Astrid Krag og hendes partikollega Julie Skovsby et par spørgsmål til ældreminister Thyra Frank (LA) vedrørende besparelserne i Assens Kommune. De spurgte blandt andet ministeren, om hun vil gribe ind overfor besparelserne, og om besparelserne er lovlige.

Ældreministeren mener ikke, at hun har beføjelser til at gribe ind og henviser til det kommunale selvstyre, og at det er op til den enkelte kommune, hvordan de vil prioritere pengene. Hun kunne ikke svare på, hvorvidt besparelserne er ulovlige. Det er op til Ankestyrelsen at afgøre det, sagde hun. Men hun mener, at besparelserne er uværdige.

”Hvis det viser sig, at et serviceniveau med rengøring hver femte uge rent faktisk er lovligt, så vil vi sætte os sammen alle partierne i Folketinget og se på lovgivningen, så vi undgår sager af den her karakter, for det er ganske enkelt ikke i orden,” sagde ældreminister Thyra Frank (LA) i spørgetiden i Folketingssalen.

Borgmester: Vi må kigge på det

Assens Kommunes borgmester Søren Steen Andersen (V) ser umiddelbart ikke ulovligheden i kvalitetsstandarderne, men er villig til at gennemgå dem for at være sikker. Derfor har han bedt udvalgsformanden for Social- og Sundhedsudvalget i kommunen indkalde til et ekstra udvalgsmøde mandag den 25. februar.

”Kvalitetsstandarderne, mener vi, er efter juraen, selvom de gør ondt, og selvom det er frygteligt at skulle spare alle de penge. Men er der nogen som helst områder, hvor der kan drages tvivl om juraen, så må vi kigge på det,” siger han.

Hvis det viser sig, at eksempelvis besparelserne på rengøringen er i strid med loven, skal kommunen hente pengene andre steder. Borgmesteren kan endnu ikke sige, hvor det eventuelt vil blive.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies 

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies