Annonce

Anders Beich praktiserende læge formand for DSAM foto Ole Bo Jensen, Imagebureauet

Lægeformand: Funktionsevnetab skal afgøre pension uanset diagnoser og alder

Anders Beich er som praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin optaget af, at det skal være en persons funktionsevne, der afgør, om man kan få pension uanset alder eller diagnoser. 

Annonce

Som praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin ønsker Anders Beich, at personer med vedvarende funktionsevnetab bliver sikret rettigheder. Som det er i dag, mener han, at de ofte bliver endnu mere syge og slidt op, ved at blive hevet rundt i systemet. Ole Bo Jensen, Imagebureauet

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Patienter, der har mistet funktionsevnen, skal ikke tvinges i jobafklaringer og ressourceforløb, der kun ender med at gøre dem mere syge. 
Det siger Anders Beich, praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.

“Min grundholdning er, at hvis man har funktionsevne og arbejdsevne, så kan man arbejde, hvis man ikke har, så kan man ikke arbejde. Og det har ikke så meget med alder og diagnoser at gøre,” siger Anders Beich.

Han mener, at patienter, der i dag strander i systemet, ofte bliver behandlet uværdigt og uanstændigt, og mange ender med at blive endnu mere syge af det.

Læs også: FOA: Nedslidte Vibeke skal have ret til seniorførtidspension

“På pensionsområdet kigger man ikke nok på funktionsevne, og man tager ikke de erklæringer, der er om funktionsevne fra læger, alvorligt nok. I stedet tænker man, 'det kan lægerne ikke vide, så nu skal vi finde ud af, om det ikke er noget arbejdsevne, selvom funktionsevnen er elendig.' Det er stadig mantraet derude,” siger Anders Beich.

Man mistænkeliggør 100 for at fange én

Han mener, at det hænger sammen med den lovgivning, man indførte med førtidspensionsreformen i sin tid:

“Man synes, det hele var blevet for slattent, og at folk fik førtidspension på et for spinkelt grundlag. Det kan også godt være, at det i fortiden har været sådan. Men nu er pendulet svinget helt ud til den anden side,” siger Anders Beich og fortsætter:

“Man mistænkeliggør jo 100 for at fange én snyder. Det er rigtig hårdt, at så mange mennesker skal lide under, at man har strammet nettet så meget. Det er man nødt til at imødegå lovgivningsmæssigt,” siger Anders Beich.

Flere rettigheder til syge

Han refererer til kravene i 'VærdigReform', der er et samarbejde mellem en række faglig- og sociale organisationer. Her er et af kravene, at hvis arbejdsevnen er nedsat til syv timer eller mindre, skal borgeren kunne vælge mellem ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension. 

Læs også: Mette F: Sosu'er har hårdere job end journalister og advokater

“Man skal give mennesker, der bliver udsat for vedvarende funktionsevnetab ved ulykker og sygdom, nogle rettigheder. Jeg kan ikke se andre veje. Det er ligegyldigt, hvor gamle de er. De kan være unge, når det sker,” siger Anders Beich og tilføjer:

“Der er masser af gode forslag til rettigheder i VærdigReform-initiativet. Og det bliver kun anderledes, hvis vi ændrer lovgivningen.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev