Annonce

Mette Frederiksen kigger i kameraet

Tema: De hårde seniorår

Mette F: Sosu'er har hårdere job end journalister og advokater


Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen vil give nedslidte danskere ret til at gå tidligere på folkepension. Hun vil se på, om nogle brancher skal have ret til pension før andre. 

Annonce

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen er villig til at se på, om en differentieret pensionsalder skal inddeles ud fra brancher. Mie Brinkmann

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

For nedslidte danskere er der måske hjælp at hente, hvis Socialdemokratiets pensionsudspil bliver til noget. I hvert fald vil partiet give danskere, som er nedslidte på grund af et langt og hårdt arbejdsliv, mulighed for at gå tidligere på pension. Det forklarer Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen til Fagbladet FOA.

”Det handler om værdighed. Når man har aftjent sin værnepligt på arbejdsmarkedet, skal man med rank ryg kunne lukke døren og få nogle år, hvor man kan være sammen med sine børnebørn. Det er derfor, vi er så optaget af, at det bliver en ret til tidligere folkepension. Ikke en ny ordning, man skal visiteres ind i,” siger Mette Frederiksen fra sit kontor på Christiansborg.

Sosu'er og slagteriarbejdere har det hårdere

Partiet har endnu ikke lagt sig fast på kriterierne, men det kunne være antallet af år, man har været på arbejdsmarkedet – eventuelt kombineret med den branche, man arbejder i. Partiformanden kan ikke sige, hvilke brancher det gælder.

"Det kan jeg ikke sige. Men det er klart, at det eksempelvis er hårdere at arbejde i hjemmeplejen end at være journalist. Og det er fysisk mere belastende at arbejde på et slagteri end at være advokat. Samtidig kommer dem, der arbejder på eksempelvis plejeområdet, ind på arbejdsmarkedet i en tidligere alder, samtidig med at deres pensionsalder er den samme som andres. Derfor reagerer vi nu,” siger Mette Frederiksen.

Mette F: Kate burde visiteres til tidligere pension

Mette Frederiksen erkender, at seniorførtidspensionsordningen i dag ikke fungerer optimalt.

"For at få seniorførtidspension skal man være syg, men her er et eksempel på, at man godt kan være syg og alligevel ikke berettiget til pensionen," siger Mette Frederiksen og henviser til Fagbladet FOAs historie om den 63-årige, tidligere social- og sundhedshjælper Kate Pedersen, som døjer med blandt andet en nedslidt hofte, depression, diabetes, hjertesvigt, men fra en hjerneblødning, nedsat lungefunktion og har problemer med at gå mere end 100 meter ad gangen, men som alligevel har fået afslag på seniorførtidspension.

Læs også: Nedslidt 63-årig kan gå 100 meter: Får afslag på seniorførtidspension

Mette Frederiksen ønsker at indføre en visitationsordning til dem, der ikke lever op til kravene for tidligere folkepension. Kriterierne skal ikke være ligeså svære at leve op til, som kriterierne i dag er for seniorførtidspension.

"Visitationskriteriet skulle tage udgangspunkt i nedslidning, og her kunne en person som Kate komme på tale. Men for mig er det afgørende, at man godt kan være nedslidt uden at være syg,” siger hun.

Tror på mindre aftale

Selvom Mette Frederiksen erkender, at seniorførtidspensionsordningen ikke fungerer, som den skal, er det ikke hendes hovedfokus. 

”Jeg vil gerne være med til at diskutere, hvordan vi kan forbedre seniorførtidspensionen, men jeg er mere optaget af retten til tidligere folkepension,” lyder det fra partiformanden, som dog ikke tror på en aftale inden et kommende folketingsvalg.

"Hvis vi kommer i mål med noget, så vil det blive en mindre aftale om justering af seniorførtidspensionen – og hvilke kriterier der ligger til grund for at opnå den. Men i virkeligheden ser jeg helst en helt anden ordning," siger hun.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev