Annonce

En medarbejder på et plejehjem hjælper de ældre med at spise

Millioner til bedre bemanding i ældreplejen samler støv


En stor del af landets kommuner brugte sidste år ikke de penge, de modtog fra en pulje på finansloven til bedre bemanding i ældreplejen. 

Annonce

I Furesø ønskede ingen medarbejdere at komme op i tid. Derfor blev puljens penge blandt andet brugt til at ansætte Desiree Ilsøe i et flexjob til to gange om ugen at spise med beboerne i ældrebolig-klyngen Ferskenhaven.  Jørgen True

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Der er ikke blevet bedre tid til nærhed, omsorg og pleje for de ældre i en lang række af landets kommuner. 

Det var ellers målet, da der på finansloven for 2018 blev afsat 500 millioner kroner til at sikre bedre bemanding i den kommunale ældrepleje. 

En rundspørge lavet af Fagbladet FOA blandt landets 98 kommuner viser, at 24 ud af de 73 kommuner, der svarede tilbage, ikke fik brugt pengene. 

Nogle kommuner forklarer det med, at pengene først kom midt i året, og derfor kunne de ikke nå at bruge dem. Andre siger, det ikke var muligt at finde nye medarbejdere eller medarbejdere, der ville op i tid. 

Et af de steder, som ikke har kunnet få medarbejdere op i tid, er Furesø Kommune. Carina Holst-Christensen er områdeleder for Hjemmeplejen & Hjemmesygeplejen.  

“Vi har tilbudt medarbejderne at gå op i tid, men det har ingen ønsket. Mit indtryk er, at de ønsker at arbejde på deltid, og at det er mennesker, der har valgt, at deres arbejdsliv ikke skal fylde alt. Måske har jeg ikke gjort det attraktivt nok,” siger Carina Holst Christensen.

I stedet er puljepengene blandt andet brugt til nyansættelser og til bedre planlægning, så medarbejderne har fået bedre tid hos borgerne.

Ældreordfører hos Socialdemokraterne, Astrid Krag, er ikke overrasket over undersøgelsens resultat og langer ud efter regeringen:

“Man kan ikke spare på velfærd år efter år og så tro, at man kan ordne det med en pulje. 
De kan afsætte nok så mange dryppuljer, men hvis ikke fundamentet er i orden, får man ikke folk til at gå op i tid. Situationen vil kun blive værre fremadrettet med langt flere ældre. Derfor bør pengene følge med det stigende antal ældre,” siger Astrid Krag.

Hos FOA ønsker formand for Social- og Sundhedssektoren, Torben Hollmann, at kommunerne undersøger nærmere, hvorfor der ikke er flere medarbejdere, der ønsker at komme op i tid. 

“Kommunerne skal være mere nysgerrige på, hvorfor de får nej, når de spørger om medarbejderne ønsker at gå op i tid. Måske skyldes det forhold, der kan rettes. Og det kan måske løses ved at give medarbejderne nogle forhold, hvor de har indflydelse på deres egen hverdag og på, hvad de skal lave,” siger han.

Ældreminister Thyra Frank (LA) skriver i et svar:

“Jeg ved, at det i nogle kommuner har taget lidt tid at få besat de ekstra stillinger. Her er det vigtigt at huske, at pengene jo ikke falder helt bort, bare fordi de ikke alle blev brugt.”

Puljen uddeles årligt frem til 2021.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev