Annonce

FOA formand Mona Striib

Kommuner frygter rekrutteringskatastrofe: Vi skal alle tale sosu-faget op


Der skal trykkes på mange knapper for at få mere social- og sundhedspersonale i kommunerne. Helt afgørende er det, at faget skal tales op. Det var budskabet på Kommunaløkonomisk Forum i Aalborg.

Annonce

FOAs forbundsformand Mona Striib debatterede rekruttering med innovationsminister Sophie Løhde (V) og KL's formand for løn- og personaleudvalg Michael Ziegler på Kommunaløkonomisk Forum i Aalborg. Lars Horn

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

En katastrofal situation. Sådan omtaler Michael Ziegler (K), formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg den fremtidige mangel på social- og sundhedspersonale i ældresektoren.

“Social- og sundhedspersonale gør hver dag en forskel for fru Hansen på 80 år. De er kernen i vores velfærdssamfund. Men der kommer mange flere i fru Hansens aldersgruppe, og derfor er rekruttering en af de allervigtigste dagsordener, og den skal vi løse nu,” sagde Michael Ziegler fra scenen på Kommunaløkonomisk Forum i Aalborg, hvor han under titlen "Færre skal tage sig af flere" debatterede med innovationsminister Sophie Løhde (V) og forbundsformand for FOA Mona Striib.

Læs også: Ledere mangler ansatte: Opgaver bliver ikke løst godt nok

“En simpel fremskrivning siger, at vi om fem år mangler 15.000 social- og sundhedsmedarbejdere og sygeplejersker i kommunerne. Vi er på vej mod en katastrofal situation,” sagde Michael Ziegler.

Faget skal tales op

Han fremhævede en række af de initiativer kommunerne i efteråret offentliggjorde for at få flere til at vælge social- og sundhedsfaget. De drejer sig blandt andet om at få flere ansatte op i tid, at fastholde dem og at få sygefraværet ned. Men helt afgørende er måden, vi taler om faget på:

“Jeg vil opfordre til, at vi alle sammen taler faget op. Det gælder KL, organisationerne, Folketinget og kommunerne. Vi bærer alle et ansvar for at skabe et attraktivt arbejdsmarked, så kernemedarbejderne sikrer, at fru Hansen får den omsorg og pleje, hun fortjener,” sagde Michael Ziegler.

Og den pointe var Sophie Løhde enig i.

Læs også: 16-årige Laura om job på plejehjem: Føles ikke som et arbejde

“Rekrutteringsudfordringerne er et eksempel på, at vi ikke bare kan trykke på én knap. Noget handler om kultur for at få flere op i tid. Rigtig meget handler om at tale faget op. Vi har behov for at gøre op med, at alle unge skal i gymnasiet, fordi det er finere. Vi skal have langt flere unge til at tage en erhvervsuddannelse, og det kræver, at vi i den grad taler erhvervsuddannelserne op, herunder social- og sundhedsuddannelserne,” sagde Sophie Løhde.

Praktikpladsaftale er nødvendig

For at undgå en rekrutteringskatastrofe lagde Mona Striib vægt på nødvendigheden i snart at få indgået en praktikpladsaftale.

Læs også: Her bliver langtidsledige uddannet til sosu'er

"Forudsætningen for at vi lykkes, er, at vi får indgået en praktikpladsaftale. Hvis ikke vi kommer i gang med at uddanne flere, så bliver den der katastrofe ikke noget, der måske sker. Så er det helt sikkert, at den sker," sagde Mona Striib og høstede de første klapsalver fra tilhørerne.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev