Annonce

Hånd med håndeksem

En ud af syv pædagogisk ansatte har haft håndeksem


Hver syvende pædagogiske ansat har haft håndeksem inden for de seneste to år. Mange af dem er flove og skjuler deres hænder, fortæller ekspert.

Annonce

Håndeksem er en hyppig erhvervssygdom, som viser sig ved at huden bliver tør, rød og kløende. På billedet ses pædagog Line Larssons hånd. Hun har håndeksem på tredje år.  Jørgen True

Af Sophie Holland
Journalist

Annonce

Kløende, røde og tørre hænder er ikke et særsyn hos de pædagogisk ansatte. Hver syvende har lidt af håndeksem inden for de seneste to år, viser en ny medlemsundersøgelse foretaget af FOA. 

Har man mistanke om håndeksem, er det vigtigt at søge læge med det samme. Lægen har pligt til at anmelde sygdommen som en arbejdsskadesag, og langt over halvdelen ender med at få den anerkendt. 

Læs også: Gode råd mod håndeksem i en coronatid

Det siger professor Jeanne Duus Johansen, der er centerleder i Videncenter for Allergi. 

“Mange med håndeksem er flove og skjuler deres hænder. Eksemet kan ende i sygedage og behov for behandling. Det kan også betyde, at man mister sin arbejdsevne og tilknytning til arbejdsmarkedet,” siger hun. 

15%

af de pædagogisk ansatte har inden for de seneste to år lidt af håndeksem. 

Medlemsundersøgelse om håndeksem, oktober 2018. 1054 fra Pædagogisk Sektor deltog. 

Hænderne nedprioriteres

Hos Arbejdsmiljø København er arbejdsmiljøsygeplejerske Torben Kristensen med til at stille krav til indkøbsaftaler for offentlige arbejdspladser, som gælder for 80 kommuner i landet. 

“Vi har fokus på, at det skal være produkter i arbejdsmiljømæssig høj kvalitet. Det handler blandt andet om en god, fed håndcreme og handsker uden pudder,” siger han. 

Læs også: Sygehuspersonale mangler uniformer og sengetøj efter brand

Sygeplejerske og allergikonsulent i firmaet Allergikonsulenten Annemarie Yde-Andersen ser også gode produkter på arbejdspladserne.

“Men i en travl hverdag nedprioriterer mange at passe på deres hænder. Begynder man først at få tørre hænder med små, løse skæl, så skal man sætte ind med det samme. Det lyder banalt at bruge handsker og smøre med creme, men det er vigtigt,” siger hun.

Håndeksem

Håndeksem er en hyppig erhvervssygdom, som viser sig ved, at huden bliver tør, rød og kløende. Der kan også  komme små vandblærer eller smertefulde revner. 
Kilde: BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration. 

Mange sager anerkendes

Syv ud af 10 sager der anmeldes som arbejdsbetinget eksem, anerkendes som en arbejdsskade. 
Kilde: Videnscenter for allergi

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev