Annonce

Illustration af hænder der vaskes med sæbe og et sæt handsker

Tema: Coronavirus

Gode råd mod håndeksem i en coronatid


Opdateret 18. januar 2021

Coronavirus er lig med ekstra håndvask og håndsprit, og det kan betyde eksem på hænderne. Men du kan selv gøre noget for at undgå problemet. Se her hvordan.

Annonce

Hvis du vil undgå håndeksem, skal du vaske hænderne i lunkent vand og tørre dem godt bagefter. Husk også at bruge beskyttelseshandsker, når det er nødvendigt. Colourbox

Af Sophie Holland
Journalist

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Håndeksem er en hyppig erhvervssygdom, som viser sig ved, at huden bliver tør, rød og kløende. En stor del af FOAs medlemmer har gennem deres arbejde forhøjet risiko for at blive ramt af lidelsen. 

Især med et øget fokus på hygiejne i forbindelse med coronavirus har mange varme hænder været udsat for ekstra håndvask og håndsprit. Og det kan slide på huden.

Heldigvis kan du gøre en hel del for at undgå sygdommen, hvis du følger disse råd:

Brug altid beskyttelseshandsker, når du har vådt eller snavset arbejde

Men du skal være opmærksom på at bruge handskerne korrekt. Brug dem kun, når det er nødvendigt og i så kort tid som muligt. De skal være hele, rene og tørre indeni, og hvis er de lavet af latex, skal de være uden pudder. 

Har du handskerne på længere end ti minutter, er det en god idé at have et par bomuldshandsker indenunder. 

Bær ikke fingerringe eller armbåndsur på arbejde

Husk også at tage smykkerne af, når du vasker dine hænder. Sæbe og kemiske stoffer kan samles under smykkerne og provokere et eksem.

Vask hænderne i lunkent vand, og skyl og tør dem godt efter vask

Lunkent vand irriterer huden mindre, end varmt vand gør.

Du kan bruge også hånddesinfektion med alkohol og glycerol i stedet for at vaske hænderne, men kun hvis hænderne er tørre og uden synligt snavs. Du skal bruge cirka to milliliter håndsprit, og dine hænder skal være våde i 30 sekunder. 

Håndsprit er mere skånsom end håndvask. Samtidig er håndsprit mere effektiv over for de fleste mikroorganismer end håndvask med vand og sæbe. 

Brug fugtighedscreme i pauser, efter arbejde og om natten

En fed fugtighedscreme med mellem 40 procent og 70 procent fedtstoffer holder huden smidig og holder på fugten i huden. Jo mere tør huden er, jo højere fedtprocent anbefales i cremen. Om vinteren har huden ofte brug for en creme med højere fedtprocent end om sommeren, fordi luftfugtigheden om vinteren er lavere. 

Cremen skal helst være uden parfume.

Du bør ikke tage fugtighedscreme på, lige inden du tager handsker på, da det kan mørne gummi.

Pas godt på dine hænder – også i fritiden.

Brug handsker ved vådt arbejde derhjemme, arbejdshandsker ved havearbejde og varme handsker udendørs om vinteren.
 
Kilde: BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration. 
 
Artiklen blev udgivet i 2019, men er opdateret i forbindelse med coronavirus.

Her er symptomerne

Eksemet giver i starten tørre hænder med  kløe og rødme. I næste fase ses knopper, blærer, revner og sår. Håndeksem er kendetegnet ved, at det klør, men det kan også svie og give brændende smerter.

 

Gå til lægen

Hvis du får vedvarende eksem på hænderne, bør du gå til læge og blive henvist til en speciallæge i hudsygdomme. Er der mistanke om, at eksemet skyldes arbejdet, skal lægen anmelde det som en arbejdsskade til Arbejdstilsynet og Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Her skal man træffe en uafhængig afgørelse, når en medarbejder er kommet til skade på arbejdet. Syv ud af ti sager, der anmeldes som arbejdsbetinget eksem, anerkendes som en arbejdsskade.

 

Lægen kan også henvise dig til en arbejdsmedicinsk klinik, som afklarer, om sygdommen skyldes belastninger i dit arbejde. Tag også kontakt til din arbejdsmiljørepræsentant, så arbejdspladsen kan tage initiativ til at forebygge tilfælde i fremtiden. 


App til håndeksem

Astma-Allergi Danmark har udviklet appen Håndeksem. Her kan du følge udviklingen i dit eksem og blive klogere på årsager, forebyggelse og behandling. Du finder appen i App Store og i Google Play.

 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev