Annonce

Mogens Bech Madsen

Debat 

Klumme: Pilen peger på lederne


Alle ansattes kompetencer skal i spil, når vi løfter kvaliteten af det pædagogiske arbejde i vores dagtilbud. Og her peger pilen på lederne.

Annonce

Lederen skal sørge for, at alle ansattes viden, kompetencer og observationer bidrager til udviklingen af læringsmiljøet.  Jørgen True

Af Mogens Bech Madsen
Sektorformand

Annonce

Alle ansattes kompetencer skal i spil, når vi løfter kvaliteten af det pædagogiske arbejde i vores dagtilbud. Og her peger pilen på lederne. De skal sørge for, at alle ansattes viden, kompetencer og observationer bidrager til udviklingen af læringsmiljøet. 

Uanset hvad børnene foretager sig, og hvem de er sammen med i legen, så er hele dagen et læringsmiljø. I den styrkede læreplan er det derfor understreget, at børnenes læring, udvikling og dannelse sker hele dagen. 

Det stiller nye krav til vores dagtilbud. Især til de dagtilbud, som i flere år har oversat pædagogiske læreplaner til planlagte aktiviteter, der kunne afvikles hver formiddag. Det stiller også krav til de ledere, der kun har talt om pædagogik med pædagogerne. 

Lederne bør vurderes på, om de sætter alle ansattes kompetencer i spil.

Mogens Bech Madsen, sektorformand.

KL, FOA og Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling offentliggjorde i 2016 en rapport, der viste, at 60 procent af de ledere, der havde eller havde haft en pædagogisk assistent ansat, lod dem varetage opgaver, som mindede mest om pædagogmedhjælpernes opgaver. 

En del daginstitutioner har desuden holdt pædagogmøder, hvor pædagogmedhjælperne ikke var inviteret med, fordi der blev talt pædagogik. Og mange dagplejere og pædagogmedhjælpere har tidligere været uden indflydelse på den læreplan, de skulle arbejde efter.

Lederne bør vurderes på, om de sætter alle ansattes kompetencer i spil, fordi det er så afgørende for arbejdet med at skabe et spændende og varieret læringsmiljø for børn i dagtilbud.

Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev