Annonce

Ældre dame sidder i stol, mens social- og sundhedsassistent retter hendes tæppe. Foto: Heidi Lundsgaard

Sådan har personalet forhindret halvdelen af de ældres fald på plejecenter

Plejecenter Tangshave har ved målrettet arbejde nedbragt antallet af fald ved brug af spil, som medarbejderne har været med til at udvikle.

Annonce

Social- og sundhedsassistent Randi Møller er meget opmærksom på, at Dolly på 88 år ikke falder i tæppet, når hun rejser sig.   Heidi Lundsgaard

Af Mette Boysen
Journalist

Annonce

“Dolly, nu passer du på tæppet, når du rejser dig. Vi vil helst ikke have, du falder, for så ved du godt, at vi skal have rejsegilde.” 

Dolly på 88 år sidder i en stol med et slumretæppe om sig og griner af Randi Møller, som er social- og sundhedsassistent på Tangshave Plejecenter, hvor Dolly bor. 

Randi Møller har de seneste år udviklet et falkeblik for situationer, der kan ende med, at en beboer ender på alle fire. 

I 2015 begyndte plejecenteret at arbejde med den såkaldte faldpakke fra patientsikkerhedsinitiativet ‘I sikre Hænder’. Det medførte, at antallet af fald blev reduceret med omkring 50 procent over en periode på tre år. 

Undervejs udviklede medarbejderne cirkel-power-spillet. Det er et værktøj, der bliver brugt hver gang, en beboer er faldet. Det går ud på, at alle medarbejdere kan byde ind med observationer, når der har været et fald. 

“Vi har ikke altid kunnet finde årsagen til et fald, når vi laver en udredning. På denne måde kommer vi bredere rundt og rammer mere specifikt. siger Randi Møller.

Engang gav man altid medicin og manglende væske skylden for, at de ældre faldt, siger Randi Møller:

“Spillet har været en øjenåbner. Helt aktuelt har vi en del beboere, der bliver høretestet, fordi vi har opdaget, at dårlig hørelse kan være medvirkende til, at de falder,” siger Randi Møller.

Når en ny beboer kommer til Tangshave, bliver beboerens risiko for at falde vurderet. Det sker på baggrund af, om beboeren for eksempel tidligere er faldet og har tendens til svimmelhed. Hver tredje måned bliver beboerne systematisk faldscreenet.
 

Udtrådte sko dur ikke

Bente Elneff på 86 år er en af de beboere, der var i faldrisiko, da hun kom til plejecenteret. Det betød, at hele personalet vidste, at de skulle have ekstra opmærksomhed på hende. 

Men i mere end et år er hun ikke faldet. Det er sket ved at fjerne gulvtæppet på hendes værelse, men også ved blandt andet at give hende en rollator, til når hun går udendørs. Og ved at se på hendes sko. I dag har Bente et par gode gummisko med lyserøde syninger på. Men på hendes værelse står også et par sorte sko med hælkapperne trådt ned. 

“De er så gode lige at stikke ned i,“ siger Bente. Men den går ikke. 

“Det er ikke en god sko for dig,” siger Randi Møller, og Bente nikker.

Registreringer er tiden værd

Selvom det tager tid at registrere, udrede og forebygge fald, er tiden godt givet ud, slår sygeplejerske Ninette Frost Carstensen fast:

“Det tager endnu længere tid, hvis vi ikke forebygger fald, og beboerne falder igen. Det kræver mere pleje og måske mere medicin,” siger Ninette Frost Carstensen og fortsætter:

“Det er så vigtigt at arbejde med fald. Vores beboere kan jo dø af en brækket hofte eller et brækket lårben.” 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev