Annonce

FOA og medlemmer tjekker løn

Tjek om du bliver snydt: 5 typiske fejl på lønsedlen

Se, hvad du skal holde øje med, hvis du vil undgå at blive snydt for den rigtige løn.

Annonce

Du kan risikere at gå glip af mange penge, hvis du ikke tjekker din lønseddel for fejl. FOA Holstebro er ét af de steder, der gennem tiden har fundet mange fejl i medlemmernes løn. Claus Bonnerup/Arkiv

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Omkring hveranden dansker har oplevet fejl på lønsedlen. Alligevel er det kun 49 procent af os, der hver gang tjekker, om den rigtige løn er gået ind på kontoen. Læs her, hvilke fem fejl, der ofte går igen på lønsedlen.

Læs også: FOA finder lønfejl for 10 millioner kroner

1. Forkert erfaringsdato 

På din lønseddel står der en erfaringsdato eller anciennitetsdato. Den angiver, hvor længe du har arbejdet inden for dit fag. Du bliver lønindplaceret efter den dato, så hvis den er forkert, har du sandsynligvis fået forkert løn.

2. Tillæg

Hvis du arbejder om natten, har weekendvagter eller får ændret din arbejdstid med kort varsel, udløser det tillæg. Husk at tjekke, om det korrekte antal tillæg fremgår af lønsedlen.

3. Afregning af timer

Hvis du har ekstravagter, overarbejde eller merarbejde, er det en god idé at tjekke, om dette er noteret på din lønseddel.

4. Pension

En udbredt fejl er, at man bliver noteret for karens flere gange. Karens er en tidsperiode, hvor man har ‘karantæne’ og ikke er berettiget til pension. Når man først én gang har opfyldt karenskravene, skal man ikke gøre det igen. Heller ikke, hvis man skifter arbejdsplads. Det er derfor en god idé at tjekke sin pensionsindbetalinger.

5. Søgne- helligdagsbetaling samt frihed

Der er mange ansatte i døgninstitutioner (det pædagogiske eller ældreområdet),der ikke får den rigtige søgnehelligdagsbetaling samt frihed. Er du i tvivl, om I følger overenskomsten, så spørg din tillidsrepræsentant.

Kilde: Konsulent i FOAs overenskomstafdeling Knud Røddik

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev