Annonce

Dagtilbudsleder og pædagogisk assistent  foran kompliceret klimaanlæg.

Ansat i prisvindende institution: Det klør i mine øjne

Daginstitutionen Guldsmeden har vundet en pris for arkitektur og gode klimaløsninger. Alligevel døjer de ansatte med tørre slimhinder og andre symptomer på dårligt indeklima.

Annonce

Hverken pædagogisk assistent Kenneth Mollerup Nielsen eller dagtilbudsleder Helle Lund-Pedersen kan gennemskue, hvordan det store klimaanlæg i institutionen fungerer.   Niels Åge Skovbo

Af Sophie Holland
Journalist

Annonce

Hyppige nys, kløe i øjnene og næseblod. Det er nogle er de symptomer, som personalet i den integrerede institution Guldsmeden i Skovby ved Galten oplever, når de er på arbejde. Symptomer, der forsvinder, når de har ferie. 

“Jeg har haft kæbe- og bihulebetændelse to gange om året, siden jeg startede her. Da jeg arbejdede i andre institutioner, havde jeg det aldrig. Og mine øjne klør stort set hver dag, som hvis jeg havde fået sand i dem,” siger Kenneth Mollerup Nielsen, der er pædagogisk assistent og tillidsrepræsentant i Guldsmeden. 

Læs også: 5 trin til et bedre indeklima

Han og kollegerne tror, at det er på grund af indeklimaet, men indtil videre har målinger af luften ikke vist tegn på problemer.

Pris for klimaløsninger

Institutionen er kun syv år gammel og vandt Skanderborg Kommunes arkitekturpris for gode klimaløsninger og bæredygtighed i 2013. Både arkitektfirmaet og kommunen har forsøgt at finde årsagen til personalets reaktioner. 

“For nogle år siden opdagede de en fejl i kanalerne, som genanvender luften. Da institutionen åbnede i 2011, gik folk med jakker på, fordi samme system ikke virkede til at skabe varme. Så kom de og satte radiatorer op under loftet. Det betyder, at temperaturen er god det meste af året, men det har ikke ændret på luftkvaliteten,” siger Kenneth Mollerup Nielsen. 

Læs også: Hver tredje oplever dårligt indeklima på jobbet

Systematisk udluftning 

Ledelsen i Guldsmeden er klar over, at indeklimaet ikke er, som det skal være. For nogen tid siden opdagede man, at nogle filtre i det komplicerede udluftningssystem aldrig var blevet tømt. 

Det bliver nu gjort hyppigt, og dagtilbudsleder Helle Lund-Pedersen er opmærksom på, hvordan indeklimaet udvikler sig. 

“Vi er ved at se på, om der kan sættes rindende vand op i fællesrummet, fordi det kan gøre luften mindre tør. Efter råd fra Arbejdstilsynet skal alle medarbejdere desuden til at lufte ud systematisk. Jeg håber, at det hjælper, og vi har ikke tænkt os at skyde det til hjørne,” siger hun.

3 skarpe

Skanderborg Kommune sætter ind med yderligere målinger i daginstitutionen Guldsmeden, siger afdelingsleder for kommunale bygninger Lars Bak.


- Hvad har I gjort for at forbedre indeklimaet i Guldsmeden?
Vores maskinmester har optimeret ventilationssystemet, så det fungerer bedst muligt i daglig brug. Vi skifter også luftfiltret oftere end før.


- Hvad vil du gøre nu, hvor du hører om personalets fysiske gener?
Vi laver en ny måling af luftfugtigheden. Ved den forrige undersøgelse var det varmt, så måske vil målingen vise mere nu, hvor det er koldere i luften. Hvis luftfugtigheden viser sig at være for lav, kan vi i samarbejde med Guldsmeden afprøve flere ting. Det kan være mindre kar med vand, der hænger på radiatorerne og giver noget fugt til luften. Samme effekt har det, hvis vi sætter flere planter op.


- Hvordan kan indeklimaet være dårligt i en ny bygning som Guldsmeden?
Vores erfaring er, at indeklimaet ofte kræver justering. Som regel kan vi forbedre indeklimaproblemer, når vi har identificeret problemet

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev