Annonce

Kvinde bliver overfaldet

Ny højesteretsdom giver FOA-medlemmer bedre muligheder for erstatning efter vold


En ny dom fra Højesteret gør det lettere at få erstatning efter vold og trusler. Den åbner også op for erstatning i gamle voldssager - læs her hvorfor.

Annonce

En ny dom fra Højesteret betyder, at du ikke længere er tvunget til at politianmelde vold og trusler inden for 72-timer, for at du kan få erstatning. Colourbox

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Du behøver ikke længere at politianmelde vold og trusler på jobbet inden for 72-timer, for at være berettiget til erstatning, slår en ny dom fra Højesteret fast. 
 
Dommen glæder Jens Nielsen, der er forbundssekretær i FOA.
 

Læs også: Dan fik med FOAs hjælp en ekstra erstatning

“Det er en fantastisk sejr for medlemmerne ude på arbejdspladsen, der nu har fået bedre mulighed for at få erstatning, hvis de bliver udsat for vold og trusler,” siger han.
 

Vigtig dom for FOAs medlemmer

Dommen har særlig stor betydning for FOAs medlemmer.  En undersøgelse har vist, at 32 procent af FOAs medlemmer inden for det seneste år har oplevet vold på arbejdspladsen.
 

Læs også: Ny guide: Sådan sikrer du dig erstatning for vold på job

Mange af dem har stået i et stort etisk dilemma, påpeger forbundssekretær Jens Nielsen, for de har været tvunget til at politianmelde demente og psykisk syge borgere for at få erstatning for et overfald.
 
“For os er det noget af det bedste, at medlemmerne nu kan få deres erstatning, uden at de er tvunget til at politianmelde nogle udsatte borgere, der måske slet ikke er klar over, hvad de gør,” siger han.
 

Erstatning i gamle voldssager

Den nye højesteretsdom gør det klart, at den praksis, som Erstatningsnævnet i stilhed indførte i 2014, var ulovlig. Erstatningsnævnets daværende praksisændring betød, at man skulle politianmelde vold og trusler fra borgere inden for 72 timer, med mindre man kunne redegøre for konkrete hensyn, der talte imod en anmeldelse.
 

Læs også: Venter på 30.000 i erstatning

Det betød, at en del af de ansatte, der ikke var hurtige til at politianmelde vold og trusler, ikke fik erstatning. Det glæder derfor Jens Nielsen, at Erstatningsnævnet også vil se på gamle sager fra 2014 og frem, der er faldet for 72-timers fristen. 
 
“Jeg vil gerne kvittere for, at Erstatningsnævnet har sagt, at de vil tage sager op fra 2014. Fra FOAs side vil vi følge sagen tæt for at se, om de gamle sager bliver taget op, og om afgørelserne bliver ændret,” siger han.

Læs også: Dorte fik erstatning for faldulykke

Erstatningsnævnet vil nu se på de relevante afviste sager siden 2014. Har du haft en sag, der er faldet for Erstatningsnævnets forkerte praksis, vil den med stor sandsynlighed blive genoptaget af nævnet, oplyser FOAs jurister. 

Er du alligevel i tvivl om, hvordan den nye højesteretsdom stiller dig, hvis du siden 2014 har fået underkendt en erstatning i en voldssag, så kan du kontakte din lokalafdeling med dine spørgsmål.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev