Annonce

Portræt af Sosu-assistent Sandra Pedersen

Tema: Sygdom

Ledere forsøger at få syge på arbejde


Hvert tredje FOA-medlem er blevet spurgt af sin leder, hvad han eller hun fejlede ved sygemelding. Et brud på loven, siger FOA-jurist.

Annonce

Mange kolleger møder ind på arbejde, selvom de er syge, fordi de føler sig presset af lederne, fortæller tillidsrepræsentant og social- og sundhedsassistent Sandra Pedersen.   Jørgen True

Af Cathrine Saltbæk Tverskov
Journalist

Annonce

Det er hårdt at være syg, men det kan være næsten lige så hårdt at melde sig syg for mange FOA-medlemmer. 

Hvert femte medlem af FOA svarer i en ny undersøgelse, at de har oplevet, at deres leder har forsøgt at få dem til at komme på arbejde, selvom de er syge.

Læs også: Leder til syge Sussie: Kan du komme på arbejde?

Tillidsrepræsentant og social- og sundhedsassistent fra Distrikt Præstø Sandra Pedersen oplever, at mange møder ind, selvom de ikke er raske: 

"Jeg hører fra mange kolleger, at de har det svært med at melde sig syge og føler sig presset til at komme på arbejde. Det gør de, fordi de får dårlig samvittighed over for kollegerne, som de ved, skal løbe stærkere, fordi normeringen er meget lav," siger hun.

Lederne bør uddannes

Udover at mange føler sig presset til at komme på arbejde, svarer hver tredje af de adspurgte også, at deres leder har spurgt ind til deres sygdom mindst en gang. Og jo flere sygedage et FOA-medlem har, desto flere gange har en leder spurgt ind til sygdommen. 

Læs også: 4 ud af 5 er taget syge på arbejde

Det gør de til trods for, at det står beskrevet i helbredsoplysningsloven, at arbejdsgiver ikke må stille spørgsmål om den ansattes helbred. Det er et stort problem, når ledere ikke kender lovgivningen eller måske bare ikke overholder den, mener chefjurist i FOA Ettie Trier Petersen. 

"Der er tale om en beskyttelseslovgivning i forhold til medarbejderne, da oplysninger om ens helbred kan være meget følsomt. Lederne lokalt bør uddannes, så de respekterer lovgivningen,” siger Ettie Trier Petersen.

Uansvarlig ledelsesstil

Lederens håndtering af sygemeldingerne vidner om en uansvarlig ledelsesstil, hvor lederne presser de ansatte til at komme på arbejde, selvom de er syge, mener FOAs formand, Mona Striib. 

“Lederne burde i stedet koncentrere sig om at gøre noget ved årsagerne til sygdom på arbejdspladsen og hjælpe de ansatte med at komme tilbage på arbejde, hvis de er langtidssygemeldte,” siger Mona Striib.

Så mange arbejdsdage har FOA-medlemmer været syge inden for det seneste år

  • 0 sygedage: 17 procent
  • 1-7 sygedage: 47 procent
  • 8-14 sygedage: 18 procent
  • 15-30 sygedage: 8 procent
  • 31 dage eller mere: 8 procent
Kilde: Medlemsundersøgelse om sygemeldinger, marts 2018, 4.538 deltog.

Pres fra leder og kolleger

  • 36 procent svarer, at de har oplevet, at lederen har spurgt ind til, hvad de fejlede en eller flere gange.
  • 21 procent svarer, at de har oplevet, at deres leder har forsøgt at få dem til at komme på arbejde, selvom de er syge.
  • 18 procent svarer, at de har oplevet et pres fra deres kolleger om at komme på arbejde, selvom de er syge.

Kilde: Medlemsundersøgelse om sygemeldinger, marts 2018, 4.538 deltog.

Bag om ordet: Helbredsoplysningsloven

Helbredsoplysningsloven regulerer arbejdsgiverens mulighed for i forbindelse med ansættelse eller under en ansættelse at stille spørgsmål om en lønmodtagers helbred eller forlange, at lønmodtageren helbredsundersøges. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev