Annonce

Sygt barn i sengen med mor og termometer ved sin side

Tema: Syge børn

SF vil give forældre op til 10 dage med deres syge børn


Forældre skal have bedre mulighed for at passe deres syge børn. Derfor foreslår SF, at de årligt skal kunne få op til 10 dage ekstra til pasning af hvert barn. S vil gerne drøfte forslaget. I FOA er armene endnu ikke over hovedet.

Annonce

Forældre med syge børn skal have bedre mulighed for at passe dem, så der bliver bedre sammenhæng mellem familie- og arbejdsliv, foreslår SF. Colourbox

Af Linda Hansen
Journalist

Annonce

Opdateret 16.08.2018.
Landets børnefamilier presses hårdt, når børnene vågner med feber og hoste, og forældrene må blive hjemme fra arbejde for at passe dem. Derfor foreslår SF nu, at forældre skal have mulighed for op til 10 ekstra dage årligt per barn til pasning af barnet ved sygdom. Udmeldingen kommer fra SF’s sommergruppemøde, der holdes på Alkestrupskolen syd for Herfølge.
 

Læs også: 5 regler du skal kende, når børnene er syge

Som offentligt ansat kan du i dag få hel eller delvis fri med løn på barnets første og anden sygedag, hvis en række betingelser er opfyldt - som eksempelvis, at der ikke er andre til at passe børnene.
 

Sygedage refunderes af staten

SF ønsker, at forældre får mulighed for at passe deres syge barn i alderen 1-12 år i op til ti dage ekstra om året per barn. Desuden skal forældre have mulighed for frihed med løn, når deres børn skal til læge eller andet.
 
Partiet forestiller sig, at arbejdsgiveren betaler for barnets første og anden sygedag, mens de efterfølgende sygedage op til i alt ti sygedage årligt per barn refunderes af staten.
 

Læs også: Undersøgelse: Syge børn er det største problem for familiebalancen

Derfor foreslår SF, at der indkaldes til trepartsforhandlinger med arbejdsmarkedets parter straks efter et valg, så der kan forhandles en løsning. Her skal parterne finde frem til, hvordan opgaven kan løses, og hvordan ansvaret fordeles mellem overenskomstparterne og det offentlige.
 
Det hele finansieres ved, at man hæver arbejdsmarkedsbidraget med 0,2 procentpoint og putter pengene i en statslig fond, der så betaler forældrenes løn ved børns sygdom.
 

Ingen arme over hovedet i FOA

Læs også: LO: Politikerne skal sikre ret til børns sygedage

I FOA hilser forbundssekretær Joan Prahl initiativet fra SF velkommen, men har endnu ikke armene over hovedet.
 
”Det er spændende, at SF vil se på flere dage til forældre med syge børn, men der udestår rigtig mange spørgsmål, og vi tager derfor ikke armene over hovedet endnu. Men FOA vil da gerne mødes til en kop kaffe og dialog med SF om emnet,” siger Joan Prahl i en kommentar.
 

Hver tredje børnefamilie er presset

At børnefamilierne er presset på tid ved børns sygdom, viser en undersøgelse fra 2017 fra analysebureauet Epinion.
 

Læs også: Næsten hver anden har afleveret sygt barn i daginstitution

I undersøgelsen svarer knap en tredjedel – eller 30 procent – af danske forældre lige fra sosu-assistenter, økonomer og jurister til skolelærere, at syge børn er det største problem for balancen mellem familie- og arbejdsliv.
 
Opdateret: Fakta om SF-forslag tilføjet. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev