Annonce

SR-foto-Robert Wengler

Tema: FOA'ere redder liv

Sosu-heltinder reddede brændende kvinde


En hurtig og professionel indsats fra plejepersonalet fik reddet en ældre kvinde ud af den brand, der tirsdag aften udbrød på Plejecenter Svanehøj i Kerteminde.

Annonce

Social- og sundhedsassistent Lonnie Hansen og hendes kolleger reddede tirsdag aften en brændende ældre kvindelig beboer på Plejecenter Svanehøj i en indsats, Fyns Politi kalder heltemodig. "Det var først bagefter, jeg begyndte at ryste helt vildt."  Robert Wengler

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

”Min ene kollega skreg. Min anden kollega råbte nej. Selv råbte jeg bare, at vi skulle have fat i et brandtæppe.”

Sådan husker social- og sundhedsassistent Lonnie Hansen det øjeblik, da hun og to kolleger får øje på den brændende 84-årige kvinde, der tirsdag aften klokken 18.45 udløste brandalarmen på Plejecenter Svanehøj i Kerteminde.

Læs også: Sosu er dagens helt: Reddede kvinde ud af brændende lejlighed

”Det var voldsomt. Vi ser gennem branddøren, at hun sidder ude på gangen i sin kørestol og er i flammer,” siger Lonnie Hansen om den indsats, Fyns Politi har kaldt en ’hurtig og heltemodig indsats fra plejepersonalet’, der får den ældre plejehjemsbeboer reddet ud af branden. 

Løber stærkt

Lonnie Hansen stod oppe i køkkenet og var ved at ordne medicin, da hun så, at branddøren ud til køkkenet var ved at lukke. Hun nåede lige at tænke: ’Hvad sker der’, inden brandalarmen gik på telefonerne. 

”Jeg smider alt, hvad jeg har i hænderne, løber op til hoveddøren, hvor vi har vores relæ, og hvor vi kan se, hvilket stuenummer, der har aktiveret detektoren. Og så løber jeg alt, hvad jeg kan og ser igennem den lukkede branddør, at hun sidder i sin kørestol ude på gangen og er i flammer. Jeg tror, flammerne er oppe i øjenhøjde på hende på det tidspunkt. Jeg har aldrig før løbet så stærkt.”

Læs også: Hver 4. må se langt efter kursus i førstehjælp

Lonnie Hansen og hendes kollega får hentet nogle spande vand og hældt dem over beboeren. Og mens hendes kollega løber ud for at få de andre beboere ud af røgen, bliver Lonnie Hansen ved med at hælde. 

”Nu er flammerne så omkring mavehøjde, og jeg tænker ’det kan jeg godt arbejde med’. Det var det eneste, jeg fokuserede på. Så jeg får hende kørt ud på badeværelset, tændt bruseren og får slukket de resterende flammer.”

Kvinden i chok

Lonnie Hansen blev ved med at overbruse kvinden, der var ved fuld bevidsthed, men reagerede ved at blive stille. I begyndelsen modsatte hun sig at blive bruset.  

”Måske fordi hun er gået i chok, eller fordi hun ikke registrerer, hvad der er sket. Hun reagerer først, da vi er ude på badeværelset,” siger Lonnie Hansen.

”Og inden jeg får set mig om, står der en brandmand ved siden af, mærker på vandet og siger, jeg skal blive ved,” siger Lonnie Hansen og fortæller, at idet brandmanden løb ud for at finde et andet baderum, for at få kvinden ud af røgen, ankom ambulancen. 

”Da vi løber ud mod ambulancen med kørestolen, holder jeg hendes hænder, så de ikke rammer kørestolens hjul. Her tager ambulancen så over, og de får hende over på båren.” 

Opløste af frygt og gråd

Inde i plejecenteret var alt kaos, husker Lonnie Hansen. Plejepersonalet og beboerne var spredt ud, kørestolsbrugere var fanget bag branddørene. Og de, der havde set den 84-årige kvinde, var i chok. Så Lonnie Hansen og hendes kolleger begyndte at arbejde med at få beboerne væk fra røgen og beroliget de to beboere, der havde set det hele. 

Læs også: Få hurtigt styr på førstehjælp

”De var virkelig rystede og fuldstændig opløste af frygt og gråd. Det var jo frygteligt. Det er ikke noget, man ønsker, at nogen skal opleve nogensinde,” siger Lonnie Hansen, der sammen med kollegerne fik beboerne ned i gårdhaven, mens brandmændene tjekkede, om der var mere, de skulle slukke.  

Reagerer først bagefter

Kort efter blev Lonnie Hansen selv hentet ud af en brandmand, fordi han kunne se, at hun var sort omkring næsen. 

”Jeg kunne godt mærke, at jeg ikke kunne få vejret, fordi der ikke var nok ilt i rummet, men jeg anede ikke, at jeg kunne være blevet røgforgiftet. Jeg er fantastisk imponeret over vores beredskab, der får hentet os ud, selv om vi ikke selv mærker, at der kan være noget galt.”  

Efter 5-10 minutter kommer Lonnie Hansens leder. Først da hun ser lederen, kan hun slappe af.  

”Jeg sad ude foran med iltmaske på, og først der kan jeg give slip. Nu vidste jeg, at der kommer nogen og tager over. For jeg sad hele tiden og tænkte på, at vi har 22 beboere i huset. Hvad med de resterende 21?”

100 procent fokuseret

Først nu bagefter er Lonnie Hansen overrasket over, hvor stort et overblik hun selv havde i situationen. 

”Jeg reagerer åbenbart sådan, at jeg går 100 procent ind i mig selv og bliver fokuseret på at få slukket ilden. Jeg har aldrig stået i sådan en situation før, så man ved jo ikke, hvordan man reagerer.”

Hun er også overrasket over, hvor godt styr hun og kollegerne havde på brandudstyret, som de jo ikke bruger hver dag. 

”Men hovedet blev holdt klart, og vi fik som et team slukket ilden og fjernet de andre beboere. Jeg er imponeret over, hvor hurtigt det hele gik. Brandvæsenet var der med det samme, og alle vores systemer virkede, som de skulle. Det var helt fantastisk,” siger Lonnie Hansen. 

Ros til beredskabet

Den 84-årige kvinde er stadig indlagt og er i kritisk tilstand. Hvad branden skyldtes, er endnu ikke klarlagt, men Sundheds- og Rehabiliteringschef i Kerteminde Kommune, Bente Fournaise, siger til Fyens Stiftstidende, at branden formentlig skyldes rygning. 

"Det er en borger, der har røget inde på sin stue, hvor der så er gået ild i hendes tøj. Hun er indlagt på OUH og er under behandling for svære brandskader. Hun er i livsfare."

For social- og sundhedsassistent Lonnie Hansen kører billederne fra branden stadig konstant igennem hovedet. 

”Det, der kører igennem hovedet, er, om vi gjorde det rigtige. Men som brandmændene sagde: ’I gjorde lige nøjagtig det, der skulle til’. Det giver lidt ro.” 

Hun har en kæmpe ros til beredskabet. 

”Det er fantastisk, de kommer så hurtigt, er på beatet og har styr på alting. De formåede at holde ro, så vi kunne få gearet ned igen. Det var først, da vi sad ude foran plejecenteret med iltmasken, at jeg begyndte at ryste helt vildt.” 

Det var også først der, Lonnie Hansen mærkede, at hun var drivvåd, fordi hun havde stået med bruseren. 

”Alt det mærkede jeg først bagefter, fordi adrenalinen kører rundt i kroppen. Men det er da godt, kroppen kan finde ud af håndtere sådan en situation, når man står i den.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev