Annonce

Illustration af vagtplanlægger der får puslespillet til at gå op.

5 gode råd: Sådan får du indflydelse på din arbejdstid


7 ud af 10 FOA-medlemmer oplever at have enten lidt eller meget lidt at skulle have sagt i forhold til, hvordan weekendvagter bliver fordelt. Her får du 5 gode råd til at få indflydelse på din arbejdstid. 

Annonce

Der kan være forskellige opfattelser og ønsker til arbejdstiden blandt dig og dine kolleger. Tag i første omgang fat i din TR eller AMR og hør, om der er mulighed for at gå i dialog om arbejdstiden. Gitte Skov

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Annonce

Kun hver fjerde af de FOA-medlemmer, der har weekendarbejde, har stor eller meget stor indflydelse på planlægningen af weekendvagterne. Det viser en ny undersøgelse blandt FOAs medlemmer. Arbejdsmiljøkonsulent i FOA Charlotte Bredal guider dig til at få indflydelse på din arbejdstid. 

Læs også: 7 ud af 10 FOA-medlemmer mangler indflydelse på weekendvagter

1. Hiv fat i din TR, AMR eller leder

Er du utilfreds med din arbejdstid, skal du til en start tage fat i din tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant og leder. Hør, om der er mulighed for at indgå en dialog om arbejdstiden.

Det er vigtigt, at du gør dem opmærksomme på problematikken, for ellers ved de ikke, at der er et problem.

2. Du behøver ikke have konkrete løsninger

Når det drejer sig om selve strukturen på jeres arbejdstid, behøver du ikke at have konkrete løsninger, når du henvender dig til de tillidsvalgte og din leder. Det er deres opgave at sætte en proces i gang.

3. Undersøg problemets omfang

Der kan være forskellige opfattelser og ønsker til arbejdstiden blandt dig og dine kolleger. Et godt sted at starte for at få ændret arbejdstiden er derfor at undersøge jeres holdninger og ønsker til arbejdstiden.

Læs også: ”Skal du nu på arbejde igen, mor?”

Eksempelvis kan de tillidsvalgte og lederen igangsætte en miniundersøgelse, et pilotprojekt eller sætte fokus på emnet i en APV.

4. Etablér en arbejdsgruppe

Ved ændringer i arbejdstiden bliver der ofte nedsat en arbejdsgruppe. Ønsker du at have direkte indflydelse på arbejdstiden, kan du som ikke-tillidsvalgt godt være med.

Den vil typisk bestå af repræsentanter fra forskellige grupper på arbejdspladsen; natarbejdere, dagvagter osv. Det er MED-udvalget, der udformer arbejdsgruppen.

5. Tag fat i din FOA-afdeling

Er din arbejdsplads ikke lydhør over for at se på ændringer i arbejdstiden, kan din FOA-afdeling involveres. Typisk er det de tillidsvalgte på arbejdspladsen, der tager fat i afdelingen, men alle kan tage kontakt.

Læs også: Sosu'er i plejefirma får knap 2,5 millioner tilbage i løn

Afdelingen kan tage diskussionen med arbejdspladsen på vegne af medlemmerne. De kan se på, hvilke muligheder der er for at trække på erfaringer fra andre arbejdspladser eller for at lave en helt ny lokal arbejdstidsaftale.


Kilde: Charlotte Bredal, arbejdsmiljøkonsulent i FOA.

Flest arbejder hver anden weekend

  • 43 % af FOAs medlemmer arbejder cirka hver anden weekend.
  • 15 % arbejder hver tredje.
  • 3 % arbejder hver weekend.
  • 32 % har sjældent eller aldrig weekendarbejde.

17 procent har flere weekendvagter i dag end for to år siden. 

74 procent har det samme antal weekendvagter, og 6 procent svarer, at de har færre af den slags vagter end for to år siden.


Kilde: Medlemsundersøgelse om weekendarbejde, april 2018. 4.122 deltog. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev