Annonce

sosu-assistent Pernille Østergaard arbejder i mange weekender

”Føles som at arbejde hele tiden”


Tre weekendvagter på fire uger og manglende indflydelse på nyt vagtrul får sosu-assistent Pernille Østergaard til at overveje sin arbejdssituation.

Annonce

Social- og sundhedsassistent Pernille Østergaard er ærgerlig over at have fået en ekstra weekendvagt hver tredje måned. Hun ville hellere have 10 timers vagter, men ifølge hende blev der ikke lyttet til det ønske fra ledelsens side. Robert Attermann

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Annonce

I marts 2018 fik social- og sundhedsassistent Pernille Østergaard og hendes kolleger på plejecenter Esehuset i Esbjerg ny vagtplan. 

Læs også: 7 ud af 10 FOA-medlemmer mangler indflydelse på weekendvagter

Tidligere arbejdede de hver tredje weekend, men med den nye plan fik de pålagt en ekstra weekend. En weekend der gør, at de nu har tre weekendvagter på fire uger hver tredje måned. 

“Det føles, som om man arbejder hele tiden. Vores to fridage bliver splittet op på hver side af vagten og er derfor ikke sammenhængende. Jeg føler ikke, jeg når at holde fri, fordi jeg ikke når at restituere,” siger Pernille Østergaard.

Manglende medindflydelse

Den 44-årige social- og sundhedsassistent har haft weekendarbejde, siden hun blev færdiguddannet i 1999. I sine yngre dage valgte hun selv at arbejde hver anden weekend, men denne gang oplevede hun, at hun ikke havde medindflydelse.

“Før den nye vagtplan blev vi bedt om at skrive til vores leder eller planlæggeren, hvis vi havde specielle ønsker. Jeg ønskede ikke at arbejde mere end hver tredje weekend, men fik alligevel pålagt den ekstra weekend,” siger Pernille Østergaard.

32%

af de medlemmer, der har weekendarbejde, overvejer at skifte job på grund af weekendvagterne, og otte procent har allerede gjort det. 

Medlemsundersøgelse om weekendarbejde, april 2018, 4.122 deltog. 
Hun forsøgte også at trække på mulighederne i arbejdstidsaftalen. 

“Jeg stillede et forslag om længere vagter til de, der havde lyst, så man kunne arbejde i ti timers vagter og så kun have hver fjerde weekend. Men det blev der heller ikke lyttet til.” 


Læs også: Sosu'er i plejefirma får knap 2,5 millioner tilbage i løn

Fagbladet FOA har kontaktet ledelsen på Esehuset, som ikke ønsker at kommentere på den interne dialog om vagtplanen. 

Det hænger ikke sammen

Pernille Østergaard forsøger at planlægge sin tid med familie og sine hobbyer ud fra den nye vagtplan. Men det er ikke let, synes hun.

Læs også: Else-Marie fik 437.000 kroner i efterbetaling

“Der er ikke meget tid til fritid. Ikke når man arbejder tre weekender på fire uger. Det er rigtig træls. Jeg får dårlig samvittighed over for mine børn, og jeg bliver irriteret over, at arbejdet tager så meget af min fritid. Det er noget, der får mig til at overveje, om jeg skal blive i mit fag.”

Så mange arbejder mindst en weekend om måneden

  • Social- og Sundhedssektoren: 87 %
  • Teknik- og Servicesektoren: 38 %
  • Kost- og Servicesektoren: 27 %
  • Pædagogisk Sektor: 16 %

Fri i hverdage og mere løn

Weekendarbejde betyder fri på hverdage, og det er 63 procent glade for, mens 46 procent er glade for weekendarbejde, fordi det giver mere i løn i form af tillæg.


Familielivet bliver berørt

Weekendarbejde går ud over familielivet, mener 71 % af de medlemmer, der har weekendvagter. Især medlemmer med hjemmeboende børn oplever dette. 


Kilde: Medlemsundersøgelse om weekendarbejde, april 2018. 4.122 deltog.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev