Annonce

Gården ligger i Fjerritslev i Nordjylland.

Tema: Profit på velfærd

Bosted for børn og unge kontaktede politiet 39 gange

Et bosted for børn og unge har kontaktet politiet 39 gange siden 2016. Opkaldene handler om salg af hash, overfald og trusler på livet, viser notater fra politiet.

Annonce

En aktindsigt viser, at personalet på bostedet Gården i Fjerritslev i Nordjylland har kontaktet politiet 39 gange siden 2016. Bostedet har tidligere fået kritik i medierne på grund af flere svigt. En unge beboer har blandt andet dræbt en købmand, og et mindreårigt barn på bostedet har oplevet at blive udsat for et sexovergreb. Johnny Frederiksen

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Siden 2016 har bostedet Gården, der hører under den private bostedskæde Hjorthøjgård, kontaktet Nordjyllands Politi 39 gange. Det viser en aktindsigt, som Fagbladet FOA har modtaget fra Nordjyllands Politi. 
 

Læs også: Bosted undlod at fortælle om angiveligt sexovergreb på barn

Notater fra opkald og skriftlige henvendelser afslører, at der er flere alvorlige episoder med vold og trusler rettet mod ansatte og andre beboere. Ifølge noterne er politiet også flere gange blevet kontaktet, fordi beboere er stukket af fra bostedet i selvmordstruet og narkopåvirket tilstand. 
 
Forholdene bekymrer Tea Torbenfeldt Bengtsson, seniorforsker hos Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd:
 
"Det lyder dybt problematisk. Når samfundet fjerner et barn fra sine forældre, har samfundet også ansvaret for barnets omsorg og udvikling. Derfor er det et dobbelt svigt, når vi så anbringer børnene et sted, hvor de oplever nye overgreb og nye svigt."
 

Fortsat problemer efter drab

Gården er lige nu i mediernes søgelys efter DR har afdækket, hvordan en ung beboer efter flere svigt fra personale og ledelse på bostedet dræbte en købmand. Fagbladet FOA har ligeledes afsløret, hvordan et barn på Gården sidste år oplevede at blive udsat for et seksuelt overgreb. Men selvom ledelsen på Gården kendte til barnets oplevelse, gjorde de intet. Først da barnet brød sammen over for sin mor, blev politiet kontaktet.
 

Læs også: Tilsyn: Bosted lod krænker alene med børn uden opsyn

Notater fra Nordjyllands Politi viser, at Gården også efter drabet har kontaktet politiet flere gange. Blandt andet fordi personalet mistænkte, at der blev solgt hash til børn og unge på stedet, og fordi en beboer tog halsgreb på en anden person på Gården.
 

Problemer smitter

Gården modtager en blandet gruppe af børn og unge, der bliver anbragt fra landets kommuner. De har problematikker, der spænder fra angst og indadreagerende adfærd til stofmisbrug og seksuelt krænkende adfærd. 

Læs også: Bosted forhindrede bevidst tilsyn i at tale med anbragte unge

Den brede målgruppe kan være med til at forværre de anbragte børn og unges sociale problemer, fremhæver Tea Torbenfeldt Bengtsson.

"Forskningslitteratur peger på, at jo tungere problemstillinger de unge har, jo dårligere er det at placere dem sammen under institutionslignende forhold. De bliver nemlig påvirket af hinandens problematikker, som jo ofte er misbrug, kriminalitet og udadreagerende adfærd," siger hun. 
 

Mangel på viden

Fagbladet FOA har tidligere afdækket, hvordan Socialtilsyn Nord har kritiseret personalet på bostedet Gården for at mangle viden om de anbragte børn og unges sociale og psykiatriske problemstillinger. 
 

Læs også: Tilsyn kritiserer: Stor udskiftning i personale på nordjysk bosted

Ifølge Kuno Sørensen, psykolog og ekspert i overgreb mod børn hos Red Barnet, kan der være en sammenhæng mellem manglende viden hos personalet og kriminalitet og svigt på bostedet.
 
"For at kunne udføre det behandlingsmæssige arbejde, skal man jo have de faglige forudsætninger. Der kan være en sammenhæng mellem den mangel på viden der er i personalegruppen, og de problemer man ser her," siger Kuno Sørensen. 

Bosted: Vi kan ikke genkende billedet

Efter en række kritiske historier i pressen er den nu tidligere leder af Hjorthøjgård, Lars Andreasen, stoppet. 

Læs også: Fagfolk: Problematisk at ansatte på bosted mangler viden om psykisk syge børn

Fagbladet FOA har fremlagt researchen for Søren Lynge-Stensgaard, der er konstitueret som direktør for bostedskæden. Han kan ikke genkende flere af hændelserne, som politiet har noteret fra Gården.

"At der skulle være tale om handel med stoffer, fra Gården, er jeg umiddelbart uforstående overfor, da det ikke er en problemstilling, der er os bekendt. Der har været anmeldt en person, der ikke boede på Gården, der muligvis har tilstræbt salg af hash til unge på Gården. Her har vi en politik, der bygger på ’better safe than sorry’. Der er ingen tilfælde vedrørende euforiserende stoffer efter oktober 2017 jf. institutionen," skriver Søren Lynge-Stensgaard i en mail.
 

Læs også: Bosted får kritik for at opløse antipsykotisk medicin i cola til dreng

Han gør opmærksom på, at beboergruppen på Gården er kompleks, og at det derfor er svært at forhindre, at der opstår konflikter.
 
"Vi arbejder med en udfordret gruppe unge og kan således aldrig stille garantier for, hvordan de agerer hvert minut af døgnet, mens vi arbejder med at bistå dem i deres udvikling," skriver Søren Lynge-Stensgaard.

Profit på velfærd

Fagbladet FOA afdækker i en artikelserie, hvordan en række private bosteder svigter psykisk sårbare børn, unge og voksne, samtidig med at de tjener mange penge på det. Private bosteder modtager hvert år over to milliarder kroner fra kommunerne, viser tal fra Udbudsvagten. 

Fagbladet FOA ser på de menneskelige og økonomiske konsekvenser af, at udsatte og svage borgeres velfærd bliver til en vare, man kan handle med.  

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev