Annonce

Pædagogmedhjælper Louise Rosengren krammer et barn

Børnehus taler om opdragelse med forældrene


Snakke med forældre om putning og andre aspekter af børnenes opdragelse er en naturlig del af hverdagen i Dalgårdens Børnehus. 

Annonce

Pædagogmedhjælper Louise Rosengren tager gerne snakke om opdragelse med forældrene. Hun gør sig umage med at få dem til at tro på sig selv. Og få dem til at mærke efter, hvad der er rigtigt for dem, i stedet for at lade sig forvirre af alle mulige ekspertråd. Jørgen True

Af Signe Westergaard-Jensen
Journalist

Annonce

“Kom, du skal have en tør ble.” Pædagogmedhjælper Louise Rosengren har lige taget et af vuggestuebørnene op fra lur. Han er vågnet af sig selv, for i Dalgårdens Børnehus har de en søvnpolitik om, at børn må sove, til de vågner. 

Læs også: Mere end hver tredje forælder er ofte i tvivl om opdragelse

Det giver af og til anledning til samtaler om opdragelse med forældre, der har svært ved at få putningen til at fungere om aftenen. 

“Vi har barnets trivsel i højsædet i alt, vi gør. Så tager vi de snakke, det kræver. Jeg pingponger med forældrene, om hvordan de kan gøre det nemmere at putte barnet. Det er jo et samarbejde, og ofte har de svarene selv, når man lige får talt det igennem,” siger Louise Rosengren. 

Når en far eller mor spørger hende til råds, gør hun sig umage med ikke at tage ansvaret fra dem. “Jeg prøver at hjælpe dem med at mærke efter, hvad der er rigtigt for dem. ‘Hvad virker godt, synes du?’, spørger jeg.”

Det frimodige barn, der tør udtrykke sine holdninger, prises men det skaber også udfordringer.

Eva Gulløv, lektor DPU.

Fokus på barnet

Louises kollega Heidi Nielsen oplever, at mange forældre er usikre på opdragelse. Og der er blevet flere af dem, siden hun startede som pædagog for 25 år siden.

“Dengang blev mine kolleger og jeg ikke spurgt til råds så ofte af forældre,” siger hun. 

Læs også: Ansatte i dagtilbud får sparring udefra

Heidi Nielsen deltog for nylig i en konference om opdragelse på DPU, og den blev holdt, fordi børne- og socialminister Mai Mercado (K) ønskede at starte en opdragelsesdebat. 

“Jeg hilser det velkomment, for opdragelse er vildt vigtigt. Det er en del af det, jeg gør hver dag. Men det kommer nemt til at handle om os voksne. Om forældre, der fumler eller curler og personale i institutioner, der skal tage ansvar eller blander sig for meget. Det er altså børnene, vi skal have fokus på. Det er dem, vi skal passe på. De skal være omgivet af troværdige voksne, der tager ansvar,” siger hun. 

Pligt til at tale om opdragelse

Heidi Nielsen mener, at pædagogisk personale har pligt til at tage samtalerne om opdragelse med forældrene. 

“Du svigter barnet, hvis du ikke griber fat i forældrene. Barnet risikerer jo at få store problemer for eksempel i skolen, hvis det ikke er til at holde ud at være sammen med,” siger hun. 

Læs også: Forældre ønsker forskellige dagtilbud

Heidi Nielsen oplever, at mange forældre lægger et unødvendigt stort ansvar over på børnene i stedet for at tage opdrageransvaret på sig. Hun prøver at støtte dem i at tage det ansvar tilbage.

“Mange af vores forældre i børnehaven spørger deres barn: ‘Vil du med hjem?’ Det er for stort et ansvar. Der siger jeg til forældrene: ‘Er du klar over, at du giver barnet et valg, det reelt ikke har.’ Det er unødvendigt forvirrende. Jeg siger jo heller ikke: ‘Vil du med ud på legepladsen?’ Jeg siger: ‘Nu skal vi ud!’ Og så sætter jeg handling bag ordene og hjælper barnet, hvis det har brug for det. Det er o.k., at barnet bliver ked af det. Det er trygt og godt, at jeg er tydelig og beholder ansvaret hos mig selv.”

Det taler personalet i Dalgårdens Børnehus ofte med forældrene om

  • At vente på tur for eksempel til at tale eller få hjælp.
  • Hvordan man kan støtte barnet i at blive selvhjulpen, så det selv kan tage tøj på og lignende.
  • At få spisesituationen til at fungere.
  • Hvordan man sætter trygge, klare rammer for barnet.
  • Hvor vigtigt det er at sige til børnene, hvad man gerne vil have, de gør, så de ikke kun får kritik og forbud.

Dalgårdens børnehus er en kommunal daginstitution med børnehave og vuggestue i Værløse. Der er 27 børn under tre år og 49 børn over tre år i institutionen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev