Annonce

En mand sidder på en bænk

Tema: OK18

Så store lønstigninger har pædagogisk personale udsigt til


Det er en sejr, at vi fik sikret reelle lønstigninger. Sådan siger sektorformand for det pædagogiske område i FOA Mogens Bech Madsen om overenskomstaftalen på det pædagogiske område.

Annonce

Store forringelser er taget af bordet og pæne lønstigninger er forhandlet hjem efter overenskomstforhandlingerne på det pædagogiske område. Sektorformand Mogens Bech Madsen glæder sig over resultatet. Jørgen True

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Lønstigninger over en bred kam. Det er, hvad der er resultatet af overenskomstforhandlingerne på det pædagogiske område. Dermed er arbejdsgivernes ønske om at forringe vilkårene for blandt andet dagplejerne og de pædagogiske assistenter ryddet af bordet.
 
”Vi sikrede os, at alle får en reel lønstigning, hvilket var vigtigt for os inden forhandlingerne. Vi kan godt være tilfredse med resultatet," siger sektorformand for det pædagogiske område i FOA Mogens Bech Madsen.
 

Læs også: Dagplejer om lønstigninger: Jeg er virkelig godt tilfreds

Med overenskomstaftalen for den pædagogiske sektor, der landede i dag, onsdag den 9. maj, er FOA og Kommunernes Landsforening (KL) blevet enige om, hvordan de 0,35 procent af rammen på 8,1 procent skal bruges. Parterne er desuden nået frem til udmøntningen af den særlige pulje til ligeløn, som ligger i forliget. Aftalen gælder for de cirka 42.000 af FOAs medlemmer på det pædagogiske område.
 
 

Større grundlønstillæg

For en pædagogmedhjælper, der er fuldtidsansat, betyder aftalen, at grundlønstillægget stiger med 39 procent til 3475 kroner om året, mens en pædagog ansat i en kommunal daginstitution i Københavns Kommune får hele 85 procent mere i grundlønstillæg nemlig 2043 kroner om året. En dagplejepædagog får 1471 kroner årligt, og en dagplejer 749 kroner om året i grundlønstillæg.
 
For dagplejerne gælder det desuden, at de får et pensionsløft på 0,25 procent. Pensionsspørgsmålet var netop ét af stridspunkterne mellem KL og FOA, men er ifølge sektorformanden løst med en gensidigt anerkendt balance.
 
"Forhandlingerne holdt hårdt, fordi KL ville bruge alle pengene på pensionsforbedringer, mens vi ville have lønstigninger. Vi måtte give KL en lille indrømmelse, så en del af pengene går til pensionsforbedringer," forklarer Mogens Bech Madsen.
 
 

Ingen forringelser for pædagogiske assistenter

Inden forhandlingerne ønskede KL også en lønnedgang for pædagogiske assistenter, men det ønske fik de ikke indfriet, hvilket glæder Mogens Bech Madsen.
 
"Så har vi fået forbedringer for de pædagogiske assistenter, som får en lønstigning i startlønnen de første tre år ved, at de begynder på løntrin 20 i stedet for 19. Den løsning er vi meget tilfredse med, fordi KL i udgangspunktet ønsker at begrænse gruppens lønudvikling," tilføjer sektorformanden.
 

Læs også: OK18: Få det fulde overblik over forligene i stat, kommuner og regioner

De nævnte lønstigninger skal ses i sammenhæng med den generelle lønstigning for alle offentligt ansatte på det kommunale område. Den ligger på 6,82 procent, og det vil sige, at alle offentligt ansatte i kommunerne stiger 6,82 procent i løn over de næste tre år. 
 
Herunder kan du læse mere om, hvad overenskomstforhandlingerne betyder for dig.

Lønstigninger på det pædagogiske område

Stigningerne i grundlønstillægget for udvalgte faggrupper i den pædagogiske sektor:
Pædagogmedhjælpere: Grundlønstillægget stiger med 39 procent til 3475 kroner årligt.
Dagplejere: Grundlønstillægget stiger fra 0 kroner til 749 kroner årligt.
Pædagoger ansat i kommunale daginstitutioner i Københavns Kommune: Grundlønstillægget stiger med 85 procent til 2043 kroner årligt.
Dagplejepædagoger: Grundlønstillægget stiger fra 0 kroner til 1471 kroner årligt.
Pædagogiske assistenter: Deres startløn stiger fra løntrin 19 til løntrin 20.
Note: Tallene gælder for fuldtidsansatte og er beregnet på baggrund af 2018-niveau. Lønstigningerne træder i kraft 1. april 2019.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev