Annonce

Mona Striib og Nanna Højlund

Tema: Formands- og næstformandsvalg

I dag får FOA sin nye formand


Onsdag 25. april bliver det afgjort, hvem der skal stå i spidsen for FOA. Samtidig takker Dennis Kristensen af efter snart 17 år på posten som forbundsformand. 

Annonce

598 delegerede sætter i dag kryds ved enten Nanna Højlund (t.h.) eller Mona Striib og afgør dermed, hvem der skal løfte arven efter Dennis Kristensen som ny forbundsformand i FOA. Mikkel Østergaard

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

På en ekstraordinær kongres i Odense Congress Center i dag afgør 598 delegerede, hvem der skal afløse Dennis Kristensen. Valget står mellem FOAs nuværende næstformand, Mona Striib, og LOs nuværende næstformand, Nanna Højlund, der begge har lange og solide faglige karrierer bag sig. 

Læs også: Dennis Kristensen: Snart tager jeg tjenestedragten af for sidste gang

Det er også i dag, at Dennis Kristensen takker af for at gå på pension efter næsten 17 år som forbundsformand. FOAs love foreskriver, at formanden skal trække sig tilbage, når han eller hun når folkepensionsalderen. Det gjorde Dennis Kristensen, da han fyldte 65 år i februar. 

Samlende figur

Den nye formand skal både kunne samle og forhandle, fortæller arbejdsmarkedsforsker Jørgen Steen Madsen, der er professor emeritus ved Københavns Universitet og har fulgt fagbevægelsens udvikling i en menneskealder. 

”Formanden for FOA skal selvfølgelig være en fantastisk dygtig forhandler, men det er lige så vigtigt, at formanden er en samlende figur,” siger Jørgen Steen Madsen. 

En særlig fagforening

FOA er nemlig en særlig organisation, idet forbundet favner mange forskellige faggrupper. Dermed ligner FOA i sin struktur mere en hovedorganisation som LO end en fagforening som Danmarks Lærerforening, påpeger arbejdsmarkedsforskeren. 

Læs også: Nanna Højlund: En stærk stemme, der vil lytte

"Alle de her helt forskellige medlemmer skal kunne se sig selv i deres formand," siger Jørgen Steen Madsen. Uanset om det er social- og sundhedsassistenten eller portøren, serviceassistenten, brandmanden eller pædagogmedhjælperen. 

Nye medlemmer 

Den kommende formand for FOA står især med fire udfordringer, mener arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Laust Høgedahl. 

”Den største udfordring er at få rekrutteret nye medlemmer og især yngre medlemmer,” siger Laust Høgedahl og peger på, at medlemmerne ikke som tidligere kommer af sig selv.   

”Her er FOAs formand et fyrtårn i bestræbelsen på at sikre en god organisering og fastholde medlemmerne, netop fordi formanden spiller rollen udadtil og bliver et billede på FOA i offentligheden,” siger Laust Høgedahl. 

Skal sikre gode arbejdsvilkår

Læs også: Mona Striib: Jeg kan skabe samling i organisationen

Derudover skal en formand kunne navigere i den nye teknologi, som medlemmerne i stigende grad kommer til at møde på arbejdspladserne. Hun skal kunne være med til at hæve FOA-medlemmernes status. Og hun skal fortsat sikre gode løn- og arbejdsvilkår for medlemmerne. 

"Det kommer også til at være helt afgørende i fremtiden. Ikke mindst, fordi der i stigende grad bliver lagt pres på offentligt ansattes løn og arbejdsvilkår,” siger Laust Høgedahl.

598 stemmeberettigede

De 598 delegerede består af FOAs hovedbestyrelse og delegerede fra afdelingerne, samt repræsentanter for lederne, de unge og seniorerne. 

Både Mona Striib og Nanna Højlund har en tung faglig baggrund. I 2004 blev Mona Striib næstformand i FOA efter at have siddet som formand i FOA Kolding, mens Nanna Højlund var forbundssekretær i FOA fra 2005-2015, hvor hun blev valgt som næstformand i LO.

Med Mona Striibs og Nanna Højlunds formandskandidaturer er det første gang, FOA har udsigt til en kvinde på formandsposten.

Vælges Mona Striib til formandsposten, vil der blive indkaldt til en ny ekstraordinær kongres, hvor der skal vælges en ny næstformand.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev