Annonce

sosu-assistent Malene Eriksen er nyt medlem i FOA

Tema: OK18

Nye medlemmer strømmer til FOA


FOA har oplevet stor medlemsfremgang under overenskomstforhandlingerne. Udsigten til en mulig storkonflikt gør især unge mere fagligt bevidste.

Annonce

Malene Talbro Gram Eriksen, der er social- og sundhedsassistentelev i Svendborg, er et af de mange nye medlemmer i FOA. "Jeg har meldt mig ind, fordi det er supervigtigt at vise solidaritet,” siger hun. Heidi Lundsgaard

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

4.454 mennesker. Så mange nye medlemmer har FOA fået fra midten af november til og med 1. januar 2018, som var skæringsdato for at melde sig ind for at kunne få understøttelse i tilfælde af konflikt. 

Det svarer til 636 nye medlemmer om ugen. Resten af 2017 fik FOA i gennemsnit 233 nye medlemmer om ugen. 

Læs også: Dennis Kristensen: De offentligt ansatte skal ikke være et B-hold

“Det er gået op for mange, at det her er en fælles kamp, og at de gerne vil bidrage til den. Flere forstår vigtigheden af at være ordentligt organiseret,” siger forbundssekretær i FOA Helena Mikkelsen. 

Anledning til at vise solidaritet 

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Emmett Caraker fra Aalborg Universitet kan der være to grunde til, at så mange i konflikttider melder sig ind i FOA og flere andre fagforeninger. 

Den ene er, at man kan føle et pres fra kollegerne om at deltage i den fælles kamp. En anden er viljen til at gøre noget ved de offentligt ansattes arbejdsvilkår. 

Det er gået op for mange, at det her er en fælles kamp, og at de gerne vil bidrage til den.

Helena Mikkelsen, Forbundssekretær i FOA

“For nogle er det en anledning til at vise solidaritet og stå sammen om de krav, fællesskabet rejser,” siger han. 

Emmett Caraker tror ikke, at folk melder sig ind for at få konfliktunderstøttelse. Både medlemmer af de såkaldt gule fagforeninger og uorganiserede kan få andre former for kompensation, fremhæver han. 

Studerende støtter 

Selvom skæringsdatoen for at melde sig ind for at kunne få konfliktunderstøttelse var 1. januar, fortsatte medlemsfremgangen i de efterfølgende måneder blandt især én gruppe: De studerende. 

Læs også: Knald eller fald: Massiv opbakning foran Forligsen

Mens antallet af elevmedlemmer allerede er steget med 9 procent i år, var det på samme tid sidste år kun steget med 5,1 procent. 

“De har jo ikke noget økonomisk incitament, så jeg tror, at det er for at støtte op om fagforeningen og fællesskabet. Fordi man synes, at det, de gør, er nødvendigt og rigtigt,” siger Emmett Caraker.

636

Så mange nye medlemmer fik FOA om ugen fra midten af november til og med 1. januar 2018, som var skæringsdato for at melde sig ind for at kunne få understøttelse i tilfælde af konflikt. I alt blev det til 4.454 nye FOA-medlemmer i den periode.

Kilde: FOA


Også fremgang i andre fagforeninger 

Ligesom FOA har 3F og HK oplevet medlemsfremgang. Her skulle man melde sig ind inden 1. marts for at kunne få konfliktunderstøttelse. I februar meldte cirka 700 personer sig ind i 3F, og på de to sidste dage i februar meldte 497 sig ind i HK Stat.

Kilder: FOA, 3F og HK.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev