Annonce

Dennis Kristensen foran Forligsen blandt aktivister

Tema: OK18

Forlig på det regionale område er i hus


Natten til onsdag landede det regionale område en ny, treårig overenskomst mellem Danske Regioner og FOA samt andre offentlige forbund samlet i paraplyorganisationen OAO-K.

Annonce

Der skulle mange møder til, men til sidst lykkedes det for forhandlerne på det regionale område at få landet nye overenskomster for de næste tre år. Jørgen True

Af Linda Hansen
Journalist

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Redigeret 25.04.2018.

Forliget på det regionale område er indgået efter flere ugers forhandlinger i Forligsinstitutionen, og den nye treårige overenskomst indeholder blandt andet lønstigninger på 6,81 procent over de tre år, samt puljer til rekruttering, til ligeløn og til lavtlønnede.

Læs også: Dennis Kristensen: De offentligt ansatte skal ikke være et B-hold

Desuden er der betryggelse omkring spisepausen og et stop for forringelser af seniorordningerne. Den samlede økonomiske ramme på forliget ligger på 8,1 procent.

Det fremgår af en fælles
pressemeddelelse fra FOA og organisationen OAO-K, Offentligt Ansattes Organisationer på det kommunale og regionale område.

En sejr for fagbevægelsen

På lønmodtagersiden er der tilfredshed med forliget, og det betragtes som en sejr for fagbevægelsen.

”Vi kan sætte flueben ved vores krav. Derudover har vi fået afskaffet det helt uretfærdige privatlønsværn og dermed sikret, at offentlige ansattes løn fremover følger lønnen for private kolleger. Det er en entydig sejr for dansk fagbevægelse og for vores medlemmer,” skriver parterne i en fælles
pressemeddelelse.

Samtidig understreger lønmodtagersiden, at al snak om forringelser af seniorordningen samt debatten om en betalt spisepause fjernes med forliget:

”Alle forslag om forringelser af seniorordninger er trukket tilbage, så der er en fin balance i forliget, der også dækker en rekrutteringspulje til blandt andet sosu-personale. Medlemmer, der i dag har ret til spisepause, har fortsat denne ret, og vi er blevet betrygget i, at de også vil have den i fremtiden,” står der videre i pressemeddelelsen.

Puljer til lavtlønnede og ligeløn

Og så fremhæves både ligelønspuljen og lavtlønspuljen:

”Vi har et historisk og principielt gennembrud på både en ligelønspulje og en lavtlønspulje. Ligelønspuljen er et vigtigt første skridt på vej mod en højere grad af ligeløn på det danske arbejdsmarked. Lavtlønspuljen vil sikre, at de allerlavest lønnede haler en smule ind på resten,” står der videre i den fælles pressemeddelelse.

Læs også: Dennis fortsætter som chefforhandler trods formandsvalg

Med forliget håber parterne på det regionale område, at vejen nu er banet for, at der kan landes flere overenskomster.

”Vi håber, at forliget kan bane vejen for en løsning for alle. På regionernes område er der ikke et problem med lærernes arbejdstid, og både FOA og samtlige
OAO-K organisationer understreger kraftigt, at de bakker op om lærernes ret til en forhandlet arbejdstidsaftale.”

Forliget omfatter omkring 46.000 medlemmer. De omkring 18.000 er fra 
FOA, og resten er LO-medlemmer fra OAO-K. Også Dansk Socialrådgiverforening, der hører under FTF, har skrevet under. Forliget skal efterfølgende sendes til urafstemning blandt medlemmerne.

Redigeret: Tal i nederste afsnit tilrettet.

OAO-K

OAO repræsenterer 28 medlemsorganisationer, hovedsageligt LO-forbund, med ansatte på de offentlige arbejdspladser. OAO varetager interesser for ca. 184.000 medlemmer på de statslige, regionale og kommunale arbejdspladser.

På det regionale område dækker OAO-K:

HK Kommunal
3F
Socialpædagogerne
Dansk Metal
Dansk Socialrådgiverforening
Dansk EL-Forbund
Teknisk Landsforbund
Fødevareforbundet NNF
Blik- og Rørforbundet
Malerforbundet
Serviceforbundet

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev