Annonce

Ftf's formand Bente Sorgenfrey og LO-formand Lizette Riisgaard

Forårsbryllup mellem LO og FTF:
Gyserafstemning fredag den 13.


LO og FTF stemmer fredag om en sammenlægning, og et ja vil skabe en gigantisk hovedorganisation med 1,5 millioner medlemmer. Men udfaldet er ikke givet på forhånd.

Annonce

De to hovedorganisationer LO og FTF har en sammenlægning på dagsordenen i Odense fredag den 13. april. FTF’s formand Bente Sorgenfrey (tv.) og LO-formand Lizette Riisgaard (th.) håber begge på, at dagen ender med en ny og stærkere fælles hovedorganisation. Gitte Redder/Avisen.dk

Af Linda Hansen
Journalist

Annonce

Fredag den 13. april beslutter de delegerede på to ekstraordinære kongresser i LO og FTF, om en ny hovedorganisation skal se dagens lys ved en sammenlægning, eller om det planlagte bunkebryllup i fagbevægelsen må aflyses, fordi fusionen stemmes ned.

Læs også: Det blev et ja: LO og FTF i historisk sammenlægning

Forløbet op til afstemningen har vist, at der er tæt løb mellem ja og nej-sigerne i både LO og FTF til fusionen. Desuden skal den vedtages med 2/3 flertal i begge organisationer for at blive en realitet. Derfor venter der en højdramatisk dag, hvor intet er afgjort, før den sidste stemme er talt op.

Nej-siden har kort fortalt svært ved at se sig selv agere i en kæmpe organisation med sammenlagt 88 fagforbund. Omvendt ser ja-siden netop størrelsen som en styrke og forbedring af deres nuværende indflydelse på mærkesagerne.

Flest fordele ved en fusion
Hvis der stemmes ja til fusionen, kan en ny hovedorganisation med 1,5 millioner medlemmer som politibetjente, lærere, sosu-assistenter, industriarbejdere, socialrådgivere, butiksansatte, pædagogmedhjælpere og sygeplejersker være en realitet fra 1. januar 2019.

Læs også: LO og FTF tager afgørende skridt mod fusion

Hos FOA-formand Dennis Kristensen er der ingen tvivl om, at en fusion vil styrke medlemmerne i både LO og FTF.

”Jeg er rimelig overbevist om, at både når vi snakker om en overenskomstforhandling som lige nu, eller hvis vi prøver at påvirke Folketinget eller regeringen i en sag, så konkurrerer LO og FTF med hinanden i en vis udstrækning i forhold til, hvem der kan opnå den største indflydelse. Jeg tror simpelthen, der ligger større indflydelse til fordel for alle lønmodtagerne – og altså også det enkelte FOA-medlem, hvis vi lægger kræfterne sammen og agerer i fællesskab,” siger Dennis Kristensen til Fagbladet FOA

Hovedorganisation og forbund

FOA-formanden er godt klar over, at en hovedorganisation kan virke som en fjern størrelse, når social- og sundhedsassistenten eller pædagogen tager fat på arbejdsdagen, men den har alligevel betydning.

”Det er klart, at en hovedorganisation er en slags overbygning, som er lidt længere væk fra det enkelte FOA-medlem end fagforbundet. Men fra den stol, hvor jeg sidder, synes jeg i virkeligheden, at der er rigtig meget, som LO beskæftiger sig med, og som FTF beskæftiger sig med, som i sidste ende har ret stor betydning for den enkelte kollegas hverdag,” siger Dennis Kristensen.

Læs også: OK18: Her kan du vise din opbakning

Og med en sammenlægning og dermed en styrket hovedorganisation vil det enkelte FOA-medlem også få en stærkere stemme.

”FOA forsøger allerede gennem sin nuværende hovedorganisation LO at påvirke afgørende samfundsspørgsmål som at få revideret en uddannelse i Undervisningsministeriet, trepartsforhandlinger eller oplæg til en arbejdsskadereform. Og jo stærkere en organisation, jo mere indflydelse. Og det er med til at påvirke arbejdsdagen for det enkelte FOA-medlem,” siger Dennis Kristensen.

Fusion er lig styrke og synlighed

En sammenlægning fredag vil være en klar win-win situation for begge hovedorganisationer, for mens LO gennem de seneste årtier i perioder har styrtblødt medlemmer, har FTF længe ønsket noget mere indflydelse og synlighed.

Læs også: 7 gode råd: Sådan laver du en succesfuld aktion

Derfor er der også enighed hos de to organisationer om grundlaget for en ny og meget større hovedorganisation. Den skal nemlig være med til at give lønmodtagerne en langt stærkere stemme i både offentligheden og overfor politikerne end i dag.  

88 fagforbund er berørt

LO har i dag 18 fagforbund som medlemmer, hvor 3F, HK, FOA og Dansk Metal er de største. FTF har hele 70 forbund og faglige sammenslutninger som medlemmer. Her er Danmarks Lærerforening, Dansk Sygeplejeråd og BUPL de største.

Kongresserne i LO og FTF foregår i Odense på Fyn, og de delegerede skal stemme om fusionen fredag middag. Hvis et flertal stemmer ja til fusionen, vil der allerede fredag eftermiddag være stiftende kongres for den nye organisation med virkning fra den 1. januar 2019.

Fakta om fusionen

- Afstemningen om en eventuel sammenlægning mellem LO og FTF finder sted i Odense ved to ekstraordinære kongresser under samme tag, men i forskellige lokaler.

- Stemmerne afgives af tilsammen 650 delegerede fra de to hovedorganisationers fagforbund, og afstemningen – der er skriftlig og dermed hemmelig - finder sted omkring middagstid fredag den 13. april.

- En vedtagelse af sammenlægningen kræver, at 2/3 af de delegerede i hver hovedorganisation stemmer ja.

- Ved et ja til fusionen afholdes der samme fredag eftermiddag en stiftende generalforsamling. Den nye hovedorganisation kan dermed være en realitet fra 1. januar 2019.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev