Annonce

SR sosu-assistent og forflytningsvejleder Birgitte Holmen forbereder patient på forflytning

Hver fjerde sosu forflytter alene


Social- og sundhedsansatte forflytter hver uge borgere alene, selvom det øger risikoen for at komme til skade.

Annonce

Social- og sundhedsassistent og forflytningsvejleder Birgitte Holmen er i gang med at forflytte Alice på 71 år. På Horsens Sygehus har de gjort en indsats for at forbedre forflytninger. Det har betydet færre arbejdsulykker og skavanker end tidligere. Flemming Jeppesen

Af Nana Toft
Journalist

Annonce

“Vi er for få på arbejde.” “Jeg har ikke tid til at vente på en kollega.” “Det er synd, at borgeren skal vente.”

Der er mange årsager til, at en ud af fire social- og sundhedsansatte ugentligt eller oftere benytter et teknisk hjælpemiddel som en loftlift  eller et drejetårn alene på trods af at, de burde være to til at betjene det. 

Læs også: ”Før løftede vi folk på 100 kilo alene”

Det viser en undersøgelse 
blandt FOAs medlemmer. At så mange ansatte står alene med det slidsomme og risikable arbejde at flytte rundt på et andet menneske, bekymrer arbejdsmiljøkonsulent i FOA, Morten Bisgaard Andersen. 

“Det er urovækkende og øger risikoen for at komme til skade,” siger han. 
Flere undersøgelser har vist, at FOAs medlemmer generelt har fået mere at lave og skal løbe stærkere. Det må dog ikke blive en undskyldning, lyder det fra Morten Bisgaard Andersen. 
27%

af FOAs medlemmer i Social- og Sundhedssektoren, som bruger tekniske hjælpemidler i deres arbejde, anvender ugentligt eller oftere et hjælpemiddel alene, som man skal være to til at benytte.

Kilde: Medlemsundersøgelse fra FOA om forflytninger, november 2017. 2.888 deltog.
“Selvom der er en stram plan, er det ledelsens ansvar at sikre en forsvarlig arbejdskultur. Ellers vil det øge antallet af arbejdsulykker,” siger han.

Pas på dig selv

I Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø – Velfærd, opfordrer udviklingskonsulent Jytte Tolstrup til, at medarbejdere og ledelse går i dialog og sammen udarbejder specifikke
forflytningspolitikker på den enkelte arbejdsplads.

Læs også: Coronarengøring i dagplejen: Hver anden har overarbejde

“Så ved alle, hvad de kan forvente af hinanden,” forklarer Jytte Tolstrup. Hun understreger, at det er prisværdigt, at medarbejderne generelt har et højt plejeomsorgsgen.

“Men i forflytningssituationer skal man ikke kun have øje for borgeren, men også sig selv og sine kolleger,” siger Jytte Tolstrup.

Forflytning

At forflytte er en fællesbetegnelse for situationer, hvor en klient eller patient får hjælp til at bevæge sig fra én position til en anden eller ét sted til et andet, uden at personalet løfter. En arbejdsmetode, der begrænser den fysiske belastning. 


Kilder: rigshospitalet.dk og forflyt.dk

 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev