Annonce

Tema: Vold i psykiatrien

Nødopkald til politiet fra nordjysk hospital er eksploderet


Antallet af opkald fra psykiatrien på Aalborg Universitetshospital til politiet er steget med 48 procent siden 2010. Det skader behandlingen, advarer SIND-formand.

Annonce

Fra 2010 til 2017 er antallet af opkald til politiet steget fra 156 til 231. Den største stigning er sket fra 2016 til 2017, hvor antallet af nødopkald til politiet steg fra 190 til 231. Stigningen bekymrer Knud Kristensen, formand for SIND, da politiets tilstedeværelse i psykiatrien kan skabe uro blandt patienterne og dermed skade behandlingen. Fagbladet FOA

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Psykiatrien på Aalborg Universitetshospital har oftere brug for politiets hjælp til at håndtere voldsepisoder, søge efter bortløbne patienter og hjælpe til med tvangsindlæggelser. Det viser tal fra Nordjyllands Politi, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i.
 

Læs også: Sådan æder retspsykiatrien sig ind på almenpsykiatrien

Fra 2010 og frem til 2017 er antallet af årlige opkald fra politiet steget fra 156 til 231. Det svarer til en stigning på 48 procent. Fra 2010 til 2012 faldt antallet af opkald til politiet ellers til 125, men siden da er det gået den forkerte vej. Stigningen bekymrer SIND-formand Knud Kristensen.
 
“Når politiet tilkaldes, så opstår der uro på afdelingen, og det smitter af på patienterne. De bliver nervøse, fordi de ikke altid forstår, hvad der sker. Uroen betyder igen, at risikoen for, at der opstår nye episoder, stiger. Det er en ond spiral, afdelingen kommer ind i, hvor tingene bliver værre og værre,” siger han.
 
Årsagen til, at Fagbladet FOA nu ser på forholdene på hospitalet er, at tre ansatte på Retspsykiatrisk Sengeafsnit S9 i begyndelsen af februar 2018 blev udsat for et meget groft overfald med slag og spark fra en kamptrænet patient. 
 
Den ene ansatte måtte efterfølgende behandles for sine skader. Overfaldet er det seneste i rækken af flere alvorlige voldsepisoder, hvor patienter har angrebet ansatte. I maj måned viser en rapport fra Arbejdstilsynet, at en ansat blev udsat for et groft kvælningsforsøg. 
 

Læs også: Næsten hver 10. patient i den almindelige psykiatri er kriminel

I 2017 registrerede det nordjyske universitetshospital samlet set 165 ulykker og nærvedulykker, hvoraf de fleste var relateret til vold og trusler. Det er det højeste tal siden 2013, viser en aktindsigt Fagbladet FOA har fået fra Region Nordjylland.
 

Flere syge patienter

Hos FOA Nordjylland har man besøgt hospitalet og været til flere møder med ledelsen. Her oplever man, at særligt nogle af de lukkede sengeafsnit er pressede.
 
“Vi kan se, at de har nogle voldsomme udfordringer på de lukkede, sikrede afdelinger i forhold til trusler og overgreb mod vores medlemmer,” siger Jesper Hermansen, faglig sekretær i FOA Nordjylland.
 

Læs også: Forarmet psykiatri ligger bag drab

Han fortæller, at mens der er kommet flere mere behandlingskrævende patienter, er ressourcerne de samme. Det presser arbejdsmiljøet og øger personaleudskiftningen.
 
“De sidste år er der sket en stigning i patienter, som er mere syge og udadreagerende, men samtidig er normeringen på afdelingerne den samme. Jeg kan godt forstå, at nyansatte kan blive skræmt af dette,” siger Jesper Hermansen.
 

Region: Det er bekymrende

Det har ikke været muligt at få et mundtligt interview med regionsrådsformand Ulla Astman (S), der er ansvarlig for forholdene i den nordjyske psykiatri. I en mail gennem hendes pressefolk skriver hun dog:

”Generelt er det bekymrende med et stigende antal opkald til politiet, men stigningen kan imidlertid også afspejle vores skærpede opmærksomhed på at beskytte både vort personale og andre patienter, når en konflikt er ved at eskalere,” skriver Ulla Astman.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev