Annonce

Gitte Hejberg

Debat 

Leder: Ytringsfrihed med snubletråde

Frygten for repressalier og forvirrende regler lukker munden på mange velfærdsmedarbejdere, skriver chefredaktør Gitte Hejberg.

Annonce

Fem ud af 15 kommuner har vejledninger for de ansattes ytringsfrihed på sociale medier.  Jørgen True

Af Gitte Hejberg
Chefredaktør

Annonce

Når man er i direkte kontakt med borgerne, sker det, at man oplever forhold eller situationer, som man hverken fagligt eller menneskeligt kan stå inde for. Som man bare er nødt til at sige fra over for. Først internt. Og hvis det ikke hjælper, så eksternt.

Læs også: Dagbog fra coronaramt plejecenter: Halvdelen af personalet er hjemsendt

Især det at stå frem offentligt, volder mange FOA-medlemmer problemer. Hver tredje svarer i den seneste FOA-undersøgelse, at de personligt har holdt kritik tilbage af frygt for repressalier. Mange holder mund for at undgå straf - fx i form af at blive frosset ude, få en advarsel eller blive fyret.

Frygten er reel. Nogle af de ansatte, der vælger at trodse frygten og stå frem, risikerer rent faktisk problemer.

Farer vild i reglerne

Selv om offentligt ansatte har en grundlovssikret udstrakt ytringsfrihed og derfor kan deltage i den offentlige debat på egne vegne, er det let at fare vild i reglerne.

Læs også: Mange særligt udsatte beskyttes ikke mod covid-19 på jobbet

Ikke mindst på Facebook, som i dag er mange danskeres foretrukne forum for debat og meningsudveksling. Fem ud af 15 kommuner har vejledninger for de ansattes ytringsfrihed på sociale medier. I de kommuner og regioner, hvor der er vejledninger, varierer indholdet kraftigt – og kredser mest om, hvad de ansatte ikke må. Hvilket bidrager til en tavshedskultur.

Erstatning efter fyring

FOA har inden for de seneste år ført sager for medlemmer, der er blevet fyret og bortvist, efter de har skrevet kritiske opslag på Facebook. I Fagbladet FOA kan du møde to af dem, som har oplevet en usaglig fyring, og som efterfølgende har fået erstatning.

Læs også: Forsker: Flere plejeskandaler i vente efter Kongsgården

Der er spændt alt for mange snubletråde ud over dette område. Det er urimeligt, og det skaber en usund kultur, hvor de ansatte tier frem for at slå alarm, pege på uhensigtsmæssigheder og komme med konstruktive forslag. Velfærdssamfundets ansatte – offentligt som privatansatte – har en vigtig stemme i den offentlige debat.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev